CHP liderinden Başbakan`a KHK mektubu

CHP liderinden Başbakan`a KHK mektubu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım`a mektup göndererek bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerin anayasaya aykırı olduğunu dile getirdi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Yıldırım`a gönderdiği  mektupta, Görüldüğü kadarıyla 669 sayılı KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri gibi  çok önemli bir kurum olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden  düzenlenmektedir. Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun  yoluyla yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 669 sayılı Kanun  Hükmünde Kararname (KHK) ile Türk Silahlı Kuvvetleri gibi çok önemli bir kurumun  olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde yeniden düzenlendiğini belirterek, bu  yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla yapılmasının  yaşamsal öneme sahip olduğunu bildirdi.  CHP Basın Biriminden yapılan açıklamada, Kılıçdaroğlu`nun, Başbakan  Binali Yıldırım`a 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile ilgili bilgi notunun  yanı sıra bir de mektup gönderdiği ifade edildi. Mektubunda, darbe girişimi sonrası Başbakan Yıldırım`ın yaptığı  ziyaret sırasında olağanüstü hal KHK`lerine ilişkin kaygılarını kendisine  aktardığını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Sizlerin de takdir edeceği üzere,  demokrasilerde devletin temel kurumlarının yapılandırılması, ortak akıl ve  parlamento iradesi ile gerçekleştirilmektedir. Bu düzenlemelerin olağanüstü hal  psikolojisiyle yapılmasının ilerde daha büyük sorunlara yol açtığı malumunuzdur.  görüşüne yer verdi. Kılıçdaroğlu, geçici dönemlerin olağanüstü yöntemleri ile kalıcı  düzenlemeler yapılmasının devlette derin kırılmalar ve geri dönülmez hasarlar  yaratabileceğine değinerek, görüldüğü kadarıyla 669 sayılı KHK ile Türk Silahlı  Kuvvetleri gibi çok önemli bir kurumun olağanüstü hal süresini de aşacak şekilde  yeniden düzenlendiğini anımsattı.  Bu yapılandırmanın titiz bir çalışma, ortak akıl ve kanun yoluyla  yapılmasının yaşamsal öneme sahip olduğu çok açıktır. değerlendirmesinde bulunan  Kılıçdaroğlu, söz konusu yöntemin hukuk açısından da sorunlu ve anayasaya aykırı  olabileceği yönünde düşünceler taşıdıklarını bildirdi. Kemal Kılıçdaroğlu mektubunu, Bu çerçevede bizden konuya ilişkin  olarak talep ettiğiniz bilgi notunu ekte sunuyoruz.  Karşı karşıya olduğumuz  sorunun büyüklüğünü biliyor, bunu yeni sorunlara yol açmadan aşabilmenin ortak  çaba ile mümkün olduğu inancımızı koruyoruz. şeklinde tamamladı.

  KHK İLE İLGİLİ BİLGİ NOTU

 Kılıçdaroğlu, mektubunda 669 sayılı KHK hakkında hazırladıkları bilgi  notunu da Başbakan Yıldırım`a gönderdi. Bilgi notunda, OHAL`de KHK çıkarma yetkisi ve KHK`da yetki sınırı  konularındaki yasa maddelerini paylaşılırken, konuyla ilgili Anayasa Mahkemesi  içtihatlarına da değinildi.  Yüksek Mahkeme içtihatlarında KHK`ların yer ve zaman unsuruyla sınırlı  olduğu belirtilen bilgi notunda, Anayasa Mahkemesi içtihadına göre, olağanüstü  halin yürürlük süresini aşan düzenlemelerin, olağanüstü KHK ile yapılamayacağı  savunuldu. Olağanüstü hal kapsamında düzenlenmesi zorunlu olan bir konunun, bir  kanun tarafından düzenlenen alana aitse, KHK`de ancak olağanüstü hal sürecince  kanunun bu hükmünün uygulanmayacağı veya getirilen hükmün KHK yürürlükte  kaldığı sürece uygulanacağının açıkça belirtilmesi gerektiği ileri sürülen bilgi  notunda, 668 sayılı KHK`nin 3. maddesinde bazı ceza muhakemesi önlemleri hakkında  düzenleme yapılırken olağanüstü halin devamı süresince ibaresinin konduğu  hatırlatıldı.

KONU KAPSAM YÖNÜNDEN YETKİ AŞILDI 

Bilgi notunda, 669 Sayılı KHK ile zaman, konu ve kapsam yönünden  yetkinin aşıldığı da iddia edildi.  669 sayılı KHK ile 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet  Kanunu, 357 sayılı Askeri Hakimler Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri  Personel Kanunu, 1324 sayılı Genelkurmay Başkanının Görev ve Yetkilerine Ait  Kanun gibi çeşitli kanunlarda yapılan değişikliklere atıfta bulunularak, bunların  olağanüstü KHK`larla düzenlenecek konular olmadığı öne sürüldü. Bilgi notunda şunlar, kaydedildi:  Bu nedenle düzenleme anayasaya aykırı olup, Anayasa Mahkemesi  içtihatları uyarınca yargısal denetime tabidir. Olağanüstü halin gerektirdiği  zorunlu önlemlerin alınması, şayet yukarıda belirtilen kanunların düzenleme  alanına giriyorsa, bu durumda `olağanüstü hal süresince` ibaresinin konularak  KHK`nin bu şekilde çıkarılması gerekir. Eğer düzenlemenin niteliği zorunlu olarak  bu süreyi aşıyorsa o zaman konu KHK ile değil, kanunla düzenlenmelidir.
 

 

Başbakan, CHP liderini arayıp Yenikapı`daki mitinge davet etti