Zararı faydasından fazla!

Zararı faydasından fazla!

Tüm dünyada çılgınlık haline gelen Pokemon Go oyununun üretici firması, sunucularına Türkiyeye özel sunucuyu da ekledi.

Pokemon Go bağımlısı öfkesini kontrol edemiyor

Avustralya?nın Melbourne şehrinde 19 yaşındaki bir genç, Pokemon Go oynarken aynı zamanda araba sürmeye çalışınca aracın kontrolünü kaybetti ve bir okula girdi. 

Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, Pokemon Go oynayanları bekleyen tehlikeleri anlattı.

Araştırmalara göre 13-17 yaş grubundaki gençlerde internet ve mobil oyun bağımlılığının daha yüksek olduğuna dikkat çeken Klinik Psikoloğu Yekta Korkmaz, Pokemon Go konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Mobil oyunların kullanımı arttıkça dış dünyayla yüz yüze ilişkinin azaldığını vurgulayan Korkmaz, şöyle konuştu: Bu durum kişiyi daha içe dönük yaparken zamanla duygulanım azalmaları yaşanır. Çocuğun yalnızlık hissi, sevgi eksikliği, depresyon ve stres düzeyinin fazla olması teknoloji bağımlılığına yol açar. Oyun oynarken hissettiği baştaki heyecan duygusu zamanla durağan bir hale gelir ve kişi donuklaşabilir. Engellenme eşiklerinde düşme olduğu için öfke kontrolünde de bozulmalar görülmektedir.

ZARARI FAYDASINDAN FAZLA

İnternet üzerinden veya bilgisayardan oynanan oyunlar büyük küçük herkesin vazgeçemediği bir aktivite haline gelmiştir. İnsanların bazıları hobilerinin bu sanal oyunlar olduğunu ve çok zevk aldıklarını belirtmektedir. Sanal oyunların zevk verici yanlarının yanı sıra zararlı etkileri çok fazladır.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK TEKNOLOJİSİ

Pokemon Go, akıllı telefonlarla online olarak, artırılmış gerçeklik (augmentedreality) teknolojisiyle oynanabilen bir mobil oyun. Oyunda amaç gerçek hayatta belirli adreslere giderek orada bulunan pokemon karakterlerini yakalamak üzerine kurulmuş. Kişinin kendi koleksiyonunu oluşturması için Pokemon toplaması, sokaklarda dolaşması gerekiyor. Toplanılan Pokemonlarla, diğer oyuncularla savaş yapılabiliyor.

SANILDIĞI KADAR MASUM DEĞİL

Oyunun, diğer sanal oyunlardan farklı olarak dış dünya ile bütün halinde oynandığını belirten Korkmaz, Hedefe ulaşmak için çevrede gezinti yapılması gerekmektedir. Kimileri bunu fiziksel aktivite olarak değerlendirip faydalı olduğunu düşünse de ne yazık ki oyun o kadar masum değildir. Oyunun dış dünyada oynanması karşılaşılacak tehlikeleri oldukça artırmaktadır dedi ve o tehlikelere şöyle dikkat çekti: 

KURGU VE GERÇEĞİ AYIRT EDEMİYORLAR

Oyun esnasında sürekli etrafta pokemon bulmak için telefonun kamerasına odaklanan oyuncular çevresel faktörlere de dikkat etmeleri zorlaştığı için bir sürü tehlikeyle karşı karşıya gelebilirler. Meksika` da bir çocuğun Pokemon kovalarken köprüden aşağı düşüp öldüğü veya kameradan pokemon bulmaya çalışırken fotoğraf çekiyor diye karşı taraftan darp edilen kişilerin haberleri tehlikenin büyüklüğünü kanıtlar niteliktedir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar sanal oyunlara çok fazla odaklanmakta; kurgu ve gerçeği ayırt etmede sorun yaşanmaktadır. Geçmişte bu tarz oyunlarda çocukların zarar gördüklerini bilinmektedir. 

EBEVEYNLERİN KONTROLÜ ŞART

Oyuna odaklanan çocukların dışarıda karşılaşabileceği tehlikeyi algılamalarında sorun olabileceği için çocukların bu tarz oyunlardan olabildiğince uzak tutmak çok önemlidir. Oyunun özellikle popülerliğinin tüm dünyada artması daha fazla merak uyandırmaktadır. Bu tarz oyunlar zevk ve heyecan verici olabilir, fakat hayatımızda yarattığı tehlikeler daha fazladır. Bu nedenle özellikle ebeveynlerin çocukların oynadığı oyunlar üzerinde kontrolü sağlamaları hem ruhsal hem de fiziksel sağlıkları için oldukça önemlidir.