Tarih: 01.08.2016 17:44

Gıda hijyenine dikkat

Facebook Twitter Linked-in

Ciddi bir halk sağlığı problemi olarak dünyada önemini korumakta olan hepatite dikkat çekmek amacıyla ?Dünya Hepatit Günü? nün bu yılki teması, Dünya Sağlık Örgütü tarafından ?Hepatiti Bilin; Şimdi Harekete Geçin? olarak belirlendi.

Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, Dünya Hepatit Günü nedeni ile Gıda Güvenliği`nin halk sağlığı için önemine dikkat çekti:

?Hepatit, en basit anlamıyla karaciğerin iltihabıdır ve pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Bu nedenlerin başında viral enfeksiyonlar gelir. Viral hepatitlere sebep olan farklı hepatit virüs tipleri (A, B, C, D ve E) bulunur. Bunlardan A tipi; Hepatit A hastalık etkeni taşıyan su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, kötü hijyenik koşullardan dolayı kolaylıkla bulaşabilen bir hastalıktır.

Çocukluk çağlarında hafif belirtilerle geçirilen Hepatit A enfeksiyonu, ileri yaşlarda daha ağır seyretmekte ve şiddetli karaciğer hastalığı ile ölümlere yol açabilir. Hepatit A ile mücadelede en önemli strateji kapalı ve menşei belli olan suların ve gıda güvenliği kurallarına uygun olarak üretilmiş gıdaların tüketilmesi ve kişisel hijyen kurallarına uyulmasıdır. Hepatit B, C ve D kronik karaciğer hastalıklarına yol açar. Dünyada yılda 1,4 milyon insanın hepatit virüs tiplerine bağlı hastalıklardan öldüğü tahmin ediliyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —