SAĞLIK

SAĞLIK Haberleri

Güneşe 11.00-16.00 arası dikkat

Güneşe 11.00-16.00 arası dikkat

Uzmanlar, güneşli havalarda özellikle gölge alanlarda bulunmak gerektiğini ve açık renkli giysiler giyilmesi gerektiğini belirtti.

Güneş ışınlarının ekosistem için enerji kaynağı olma, D vitamini sentezi ve fototerapötik etkinlik gibi birçok faydalı etkisinin yanı sıra, kanser oluşumu, alerjik reaksiyonlar ve fotoyaşlanma gibi zararlı etkileri de bulunduğu açıklandı.

Güneş ışınlarının deri üzerindeki olumsuz etkilerin önlenebilmesi için, etkili koruma ve güneş koruyucular konusunda toplumun bilinçlendirilmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Özdoğan, güneş ışınlarının yeryüzüne ulaşanlarından yarısı kızılötesi iken, geri kalanının büyük bölümü görünür ışık, yaklaşık yüzde 5`i ise UV ışınlarından oluştuğunu söyledi.

İstenmeyen etkilerin kaynağı olan UV ışınlarından alınan zarar, maruz kalınma süresi ve sıklığı, ışınların yeryüzüne gelme açısı ve genetik olarak belirlenen deri fototipine bağlı olarak değiştiğine dikkat çeken Özdoğan, Yeryüzüne ulaşan UV ışınları yüzde 5-10`u UVB; yüzde 90-95`i ise UVA olarak ikiye ayrılıyor. Güneş yanığından sorumlu olan UVB ışınlarının, fotoyaşlanma ile deri kanserlerinin gelişimi üzerine etkinliği de biliniyor. UVB ve UBV ışınlarına beraber maruz kalmak kanser riskini daha çok artırıyor. Fototoksik ve fotoalerjik reaksiyonlardan ise genellikle UVA sorumlu oluyor. UVC ışınlarının ise ozon tabakasında filtre edilmesiyle yeryüzüne ulaşmadığı kabul ediliyor dedi.

Şemsiye altında da dikkat!

Güneşten korunmanın yaşamsal bir alışkanlık olması gerektiğini belirten Özdoğan, Güneşli havalarda özellikle gölge alanlarda bulunmak gerekiyor. Güneşten öncelikle açık renkli ve sık dokunmuş giysiler kullanılması çok önemlidir. Şemsiye gibi gölgeliklerin altında da kum ve denizden yansıyan ultraviyole ışınlarının önemli miktarda zarar verdiğinin unutulmalıdır. Katarakt başta olmak üzere gözde hasara neden olan zararlı ışınlara karşı büyük ölçüde koruma sağlayan UV koruyuculu güneş gözlükleri tercih edilmesi gerekiyor.

Güneş banyosundan uzak durulması, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde mümkünse dışarı çıkılmaması, açık hava aktivitelerinin güneş ışınlarının daha az yoğun olduğu 11.00 ile 16.00 saatlerinin dışında gerçekleştirilmesi gerekiyor. Tüm bu önlemlere ek olarak, açıkta kalan deri bölgelerini korumak için güneş koruyucu kremlerin kullanılması önem teşkil ediyor dedi.



Mide balonu kimlere uygulanabilir?

Gözlerimizi korumanın 10 yolu

İstanbul'da 'öğrenci klinikleri' açıldı... Hem öğrenciler, hem de kurum kazanıyor

Aşı, gripten korunmanın en güçlü yolu!

Sonbahar enfeksiyonlarına karşı bu önlemleri ihmal etmeyin!

Türk bilim insanlarından bilim dünyasını şaşırtan araştırma! Damarları tıkayan plaklarda parazite rastlandı!

Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Süt tüketimi öğrencilerin becerilerini etkiliyor

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

Grip deyip geçmeyin..!

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Kalp sağlığı İstanbul Beylikdüzü'nde konuşuldu

İstanbul Bakırköylü kadınlara ücretsiz mamografi

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!