Telefon bağımlılarının hastalığı

Telefon bağımlılarının hastalığı

Sosyal fobi, hayatların kalitesini oldukça düşüren bir bozukluktur. Son zamanlarda sıkça görülmektedir.

Uzm. Psk. Mahir Efe Falay genç yaşlı, zengin fakir, kadın erkek tanımayan ve son yıllarda iyice artan ve kişileri işlerinden ayrılmaya dahi götüren sosyal fobi problemi ile ilgili bilgi verdi.

Sosyal Fobi`nin son yıllardaki artışının nedenini anlatan Uzm. Psk. Falay, ?Öncelikle artan teknoloji ve cep telefonu kullanımı sosyal fobinin tetiklenmesinde önemli etken. İnsanlar davranmak yerine ellerindeki cep telefonunu sayesinde çeşitli sosyal ağlarda konuşuyor gülüyor eğleniyor. Fakat nasıl bir beceri ancak yapa yapa iyileştirilecekse, performans becerisi de yapılmadığı için en baştan hiç iyileşmiyor. Diğer neden de son zamanlarda artan rekabetçilik atmosferi. Toplumsal düzen artık daha az affetmekte. Normalin biraz dışında kalanları kenara itmektedir. Sosyal fobide de en baştan bir performans kaygısı olduğundan, Sosyal fobi hastaları daha fazla sıkıntı çekmekte dedi.

Yaşadığınız an çok değerli

Uzm. Psk. Falay hayatınızdan sosyal fobiyi atma yollarını şöyle anlattı:

?Her şeyden önce davranmak esas. Hem kafanızda biriken kaygıyı sıfırlamak için hem de davranıp da sonucu görmek için çok önemli. Diğer türlü, davranmayınca, içinizde kalacak sözler, düşünce ve duygular sizi yavaş yavaş yiyip bitirebilir. İkinci önerilebilecek yol da anda kalmaktan geçer. Şöyle ki; geçmiş geçti. Gelecek gelmedi. O halde elinizde kalan tek şey içinde bulunduğumuz andır.

Size düşende anı yaşamak, an`a gelecek ya da geçmişin sızmasına izin vermemektir. Bu şekilde daha hafif hissedeceksiniz. Diğer yol da kendinizi ikna etmekten geçer. Düşünün; zaten tüm sorun en temelinde bir ya da birden çok `inancınızdan` dolayı çıkmadı mı? Madem düşünceniz duygularınızı ve davranışlarınızı ciddi oranda etkileyebiliyor, neden diğer türlüsüne inanmayasınız? Diğer türlüsü dediğimse aklınıza `en kötü ne olur ki?` düşüncesini koymaktır. Ardından öncesinde afalladığınız herhangi bir olayın aslında o kadar kötü ve hatta hiç kötü olmadığını fark ettiğinizde tereyağından kıl çeker gibi davranabilecek, yani performansı sergileyebileceksiniz.



Dr. Ocakçı: Kan vermek can vermektir

Erkeklerde yeni moda gıdı estetği

‘Rezil olacağım’ düşüncesi sosyal anksiyeteyi tetikliyor!

Yaz aylarında ishalden korunmanın yolları

Erken diye düşünmeyin, 3 yaşında kontrol şart…

Diz kireçlenmesi yaşıyorsanız...

Dikkat! Güneş çarpması vakaları arttı!

Soğuk algınlığından klima zatürresine dikkat!

‘Tatil Dönüşü Sendromu’ birkaç hafta bile sürüyor!

Sıcak çarpması aşırı kilolu ve zayıfları daha çok etkiliyor

Vitamin eksikliği el titremesine neden olmaz! El titremesinin nedenleri...

Uzmanından KKKA hastalığı uyarısı

Ağzında yemek tutan çocuklarda dişler daha kolay çürüyor

Musluk suyundan buz yapımı hastalık sebebi

Bayramda bu beslenme hatalarını yapmayın!