EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

En çok harcama konuta ve kiraya

En çok harcama konuta ve kiraya

TÜİK verilerine göre, geçen yıl Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı, yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları aldı.

Türkiye genelinde geçen yıl hanehalklarının tüketim  amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı, yüzde 26 ile konut ve kira  harcamaları aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2015 yılına ilişkin Hanehalkı  Tüketim Harcaması istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı  harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları aldı,  harcamaların yüzde 20,2`sini gıda ve alkolsüz içeceklere yapılanlar oluşturdu.

Hanehalkları, toplam harcamalarının yüzde 2`sini sağlık, yüzde  2,2`sini ise eğitim hizmetlerine yaptı.

AYLIK ORTALAMA TÜKETİM HARCAMASI 3 BİN 43 LİRA

Hanehalkı başına aylık ortalama tüketim harcaması 2014`te 2 bin 848  lira iken, 2015 yılında 3 bin 43 lira olarak tahmin edildi. Harcama türlerinin  payında ise 2014 yılına göre önemli ölçüde değişiklik olmadı.

Konut ve kira harcamalarının payı bir önceki yıla göre 1,2 puanlık  artışla yüzde 24,8`den yüzde 26`ya yükseldi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunun  payı yüzde 19,7`den yüzde 20,2`ye, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde  5,1`den yüzde 5,2`ye, otel, lokanta, pastane harcamalarının payı ise yüzde 6`dan  yüzde 6,4`e yükseldi.

Diğer taraftan, ulaştırma harcamasının toplam harcamalardaki payı bir  önceki yıla göre 0,8 puanlık düşüşle yüzde 17,8`den yüzde 17`ye geriledi. Ayrıca,  mobilya ve ev eşyalarının payı yüzde 6,8`den yüzde 6,1`e, eğitim harcamalarının  payı ise yüzde 2,4`ten yüzde 2,2`ye düştü.

Alkollü içecek, sigara ve tütün (yüzde 4,2), haberleşme (yüzde 3,7)  ile çeşitli mal ve hizmet (yüzde 4,3) harcamalarının payı ise 2015 yılında da değişmedi.

YÜKSEK GELİRLİ HANELER ULAŞTIRMAYA 11 KAT FAZLA HARCADI

Gelire göre sıralı yüzde 20`lik gruplar itibarıyla tüketim  harcamalarının 2015 yılındaki dağılımına bakıldığında, birinci yüzde 20`lik  grupta (en düşük gelir grubu) yer alan hanehalklarının gıda ve alkolsüz içecekler  harcamasına ayırdığı pay yüzde 30,2 iken, beşinci yüzde 20`lik gruptaki (en  yüksek gelir grubu) hanehalklarının ayırdığı payın yüzde 14,6 olduğu görüldü.  Eğitim hizmetleri harcamalarının oranı ise en düşük gelir grubu için yüzde 0,4  seviyesindeyken, en yüksek gelir grubu için yüzde 3,9`u buldu.

Toplam tüketim harcamasının yüzde 8,7`sini birinci yüzde 20`lik gelir  grubundaki hanehalkları, yüzde 38,5`ini ise beşinci yüzde 20`lik gelir grubundaki  hanehalkları gerçekleştirdi. Harcama grupları itibarıyla, toplam gıda ve alkolsüz  içecekler harcamasının yüzde 13`ü birinci yüzde 20`lik gelir grubundaki hanelere,  yüzde 27,8`i beşinci yüzde 20`lik gelir grubundaki hanelere ait oldu. Konut ve  kiraya yapılan harcamaların yüzde 10,7`sini birinci yüzde 20`lik gelir grubundaki  hanehalkları, yüzde 34,4`ünü ise beşinci yüzde 20`lik gelir grubundaki  hanehalkları gerçekleştirdi.

Toplam eğitim hizmetleri harcamalarında ise en düşük gelir grubunun  payı yüzde 1,6 iken, en yüksek gelir grubunun payı ise yüzde 68,9 oldu. Ulaştırma  için yapılan harcamaların yüzde 4,2`si birinci yüzde 20`lik grupta yer alan  hanehalklarına ait iken, yüzde 47,5`i beşinci yüzde 20`lik grup tarafından  yapıldı.

HARCAMA KALIPLARI DEĞİŞTİ

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları gıda  ve alkolsüz içecekler harcamasına yüzde 18,5 pay ayırırken, emeklilik geliri olan  hanehalklarının ayırdığı pay yüzde 24,5 oldu. Konut ve kira harcamalarına ayrılan  payın en yüksek olduğu grup yüzde 38,3 ile temel gelir kaynağı diğer karşılıksız  transfer geliri (dul, yetim, yaşlılık maaşı, yardım gibi) olan hanehalkları iken,  en düşük olduğu grup ise yüzde 22,3 ile temel gelir kaynağı müteşebbis geliri  olan hanehalkları oldu.  

Temel gelir kaynağı müteşebbis geliri olan hanehalklarının toplam  harcamasının yüzde 19,3`ünü ulaştırma harcaması oluşturdu. Temel gelir kaynağı  diğer karşılıksız transfer gelirleri olan hanehalklarında bu oran yüzde 6,3`ü  buldu.

 

THY unutmadı! Bugün o şifreler...


Anahtar Kelimeler: en cok harcama konuta ve kiraya

Dış dengede olumlu gelişme! Dış ticaret açığı hızla azalıyor

Marmara'da işverenler istihdamda artış bekliyor

Cargill’in 1000 Çiftçi 100 Bereket programı altıncı yılında 27 ile ulaştı

Kredi kart borçlarına yapılandırma! Azami faiz oranları değişti

Maliye'den yeni uygulamalar... Ba-Bs formları tarih oldu

E-ticarette hacim büyüyor... Her 5 satıştan 1'i online!

Büyük ölçekli girişimler ithalatta önde... İhracat ve ithalat büyük şirketlerin gölgesinde kaldı

Bayrampaşa’da ilk Ticaret Mahalle

Küçükoğlu: ‘’Çağdaş bir Türkiye için bağımlılıklarımızı azaltmak zorundayız’’

Adidas'a rekabet soruşturması

TECNO ve MediaTek, ortak yapay zeka laboratuvarı kurdu

Ticaret Bakanlığı tasarım tuzaklarına dikkat çekti

Kooperatif ve birlikler için 2 milyon 700 bin Euro'luk hibe

Ticaret'ten ülke gruplarına göre ihracat analizi

Türk iş dünyası global yatırımcılarla buluşuyor