EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

?İki günde normalleştik?

?İki günde normalleştik?

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, ödemeler sistemini yakından takip ettiklerini, darbe girişiminden sonra işlemlerin iki gün içinde standart seviyelere döndüğünü söyledi

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko, 15 Temmuz akşamı ve sonrasında kartlı ödemeler alanında yaşanan süreci yakından takip ettiklerini ve kartlı ödemelerde cuma gününü takiben hafta sonunda kısmen bir düşüş yaşansa da hafta başından itibaren normal seyre dönüldüğünü ve verilerin standart seviyelere ulaştığını söyledi.

?15 Temmuz gecesi 23.00?dan itibaren alışveriş ve nakit çekim işlemlerinde normalin üzerinde bir hareketlilik gözlemlenmekle birlikte aynı gece 02.00 itibariyle işlem adetleri normal seyrine döndü? diyen Canko, daha sonraki günlerde neler yaşandığına ilişkin şöyle konuştu:

?Kalkışma girişimi sonrasındaki hafta sonunda gündelik hayatın az da olsa etkilendiğini gördük. Bu da kartlı ödemelere yansıyarak cumartesi ve pazar günü sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 44 oranında düşüş yaşanmasına yol açtı. Ancak hafta başından itibaren ticari aktivitenin normale döndüğünü ve normalleşme sürecine girdiğimizi gözlemledik. Daha detaylı baktığımızda gıda ve genel market alışverişi gibi zorunlu harcamaların normal seviyede olduğunu, akaryakıt ödemelerinin kısmen arttığını, göreceli olarak daha az zaruri olan giyim, havayolları, seyahat gibi alanlarda ise kısmen düşüş olduğunu gözlemliyoruz.?

BKM Genel Müdürü Soner Canko sorularımızı yanıtladı.

- O gece ATM?lerden ne kadar para çekildi?

Olası acil nakit ihtiyacına karşın ATM?lerden yapılan nakit çekimlerde hem işlem adedi hem de tutar anlamında az da olsa bir artış yaşandığını gördük. Rakam vermek gerekirse günlük olarak yüzde 55?lik bir artış oldu. Yani önceki dönemlerde 100 TL para çekilirken girişimin yaşandığı gece bu tutar ortalama 155 TL?ye çıktı. Bunun dikkat çekici bir seviyede olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

- Ne tür koruma tedbirleri aldınız?

İşlem adetlerinde küçük bir miktar artış gözlenmekle beraber bu artış anlamlı seviyelere ulaşmadığından sistemler açısından ek bir tedbir alma ihtiyacı doğmadı. Buna karşın, hazırlıklı olmak adına sistemler gece boyunca anlık olarak izlendi ve sürekli olarak yönetim raporlamaları yapıldı.

- Üyeleriniz ile temaslarınız oldu mu?

Gerekli olan her türlü sistemsel kriz ve risk durumunda üyelerimizle hemen irtibata geçiyoruz. Bu vakada böyle bir ihtiyaç doğmadı.

?Desteğimiz sürecek?

- Önceliğiniz nedir?


BKM olarak kartılı ödemelere teknik altyapı desteği sağlıyor ve kartlı ödemelerin yaygınlaştırılması için faaliyette bulunuyoruz. Bu sayede kayıtlı ekonominin gelişmesine ve vergi gelirlerinin artırılmasına destek oluyoruz. Ekonomiye bu desteğimiz devam edecek. 

?KESİNTİ OLMADI?

- Sistemde aksaklıklar yaşandı mı?


15 Temmuz gece yarısı ile 16 Temmuz sabaha karşı olan işlem artışı, üye bankalarımızın sistemleri tarafından rahatlıkla karşılandı. BKM ve bankalarımızın merkezi sistemlerinde bir kesinti gözlenmedi.

- Yabancı kurumlar nasıl tepki verdi?

Kayda değer bir tepki ve yorum almadık. Tüm ilişkilerimiz aynı şekilde sürüyor.

- Bundan sonra ne olur?

Kartlı ödemeler ve ticari aktivite açısından hayatın normale döndüğünü söyleyebiliriz. Önümüzdeki dönemde de farklı bir gelişme yaşanmadığı takdirde kartlı ödemelerin sağlıklı artışının devam edeceğini ve ekonomimize değer katmayı sürdüreceğimizi düşünüyorum.

 

Ruslar tarifeli uçağa hücum etti


Anahtar Kelimeler: iki gunde normallestik

Prysmian Türkiye’de üst düzey atama

Beyaz Çimento ihracatında liderlik sürüyor

Dijital reklam sektörü daha da büyüyecek

İletişim sektörü yüzde 25 büyüyecek

Kabotaj Bayramı’nda Emrah Yılmaz Çavuşoğlu’ndan önemli açıklamalar

Azerbaycan'dan ithalata yeni kolaylıklar!

Filmaşin ithalatına 3 yıl ek mali yükümlülük

Marmaralı işverenler istihdamda artış bekliyor

Tedarik sanayinde esneklik ve dirençlilik daha da önem kazandı

ÇCSİB Başkanı Erdem Çenesiz’den ihracatta yeniden yükseliş sinyali

Benzin ve motorine yeni zam!

Ticaret'ten paslanmaz çelikte damping soruşturması!

Bakan Bolat: En yüksek aylık ihracata ulaştık

YASED'den FATF değerlendirmesi

Temassız şifresiz işlem limiti 1.500 TL oluyor