Sıcak hava kalbin en büyük düşmanı

Sıcak hava kalbin en büyük düşmanı

Sıcak hava pek çok kronik hastalığı tetikleyebileceği gibi kalp hastaları için de önemli bir tehlike arz ediyor.

Sıcak hava kalbin en büyük düşmanlarından biri. Ritim bozukluğundan sıcak çarpmasına, inmeden cilt sorunlarına dek pek çok hastalığa neden oluyor. Sıcakların özellikle yaşlıları, bebek ve çocukları, kalp hastalarını, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanları daha fazla etkilediğini belirten Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Akkaya; dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Güneşe çıkılacak saatlere dikkat

Sıcaklardan herkes etkilenebildiğini fakat etkilenmenin derecesinin özellikle yaşlılarda, bebek ve çocuklarda, kalp hastalarında, şeker, böbrek ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan kişilerde ya da yatağa bağımlı olan hastalarda daha ciddi olabildiğini kaydeden Dr. Akkaya; Yine uzun süre güneşe maruz kalınan mesleklerde çalışanlarda sıcaktan etkilenme ihtimali daha yüksektir. Vücut ısımızın normalde 36-37 dereceler arasında olması gerekir. Aşırı sıcağa maruz kalındığında cildimizde bulunan damarlar vücudumuzu soğutmak için olması gerekenden daha fazla genişlerler. Buna terleme de eklenince vücuttan su ve tuz atılımı gerçekleşir.

Genişlemiş olan damarlar kalbin iş yükünü artırırken, sıvı kaybı ise organlarımızın beslenmesinde azalmaya yol açar. Bu nedenle riskli grupta yer alan kişilerin çok gerekli olmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmamaları gerekir. Özellikle de ısının yüksek olduğu ve güneş ışıklarının cildimize dik temas ettiği 10:00-17:00 saatleri arasında dikkatli olmakta fayda var. Dışarı çıkılması zorunlu durumlarda ise gölgede durmaya özen gösterilmeli dedi.

Sıcak hayati organları olumsuz etkiliyor

Vücut ısısının çok arttığı durumlarda sıvı kaybıda çok olacağından beyin, böbrek, kalp ve akciğerler gibi hayati organlarımızın kanlanması azalır ve çalışmaları olumsuz şekilde etkilenir. Bilinçte bozulma, bayılma, idrar oluşunda ve çıkışında yetersizlik, göğüste ağrı, kalp ritminde bozukluk ve tansiyonda dengesizlikler oluşabilecek belli başlı rahatsızlıklar olarak sayılabilir. Yaşlı hastalar özellikle kalp ve tansiyon nedeniyle genellikle idrar söktürücü olarak adlandırılan ilaçlar kullandıklarından vücutlarında su atılımı fazlalaşır. Aşırı sıcakla beraber su kaybı arttığı için bu hastalarda sıvı kaybı çok belirgin hale gelebilir ve tansiyonları çok ciddi düşebilir. Kalpleri zayıf çalışan yaşlı hastalarda organ dolaşımları bozulup böbrek yetersizliği gelişebilir, kan çok pıhtılı hale gelip felç gibi durumlara yol açabilir.

Sıcak havalarda kalbe dikkat

Aşırı sıcaklarda oluşabilecek organ beslenmesinin bozulmaması için kalp normalden daha güçlü ve hızlı çalışır. Birçok hasta nabız sayısının arttığını ifade eder. Artan nabız sayısı hastalarda çarpıntı hissi oluşturabileceği gibi altta yatan ritim problemlerinin ortaya çıkmasına da yol açabilir. İş yükü artan kalpte özelliklede yaşlı hastalarda atrial fibrilasyon (AF) olarak bilinen ritim bozukluğu tetiklenebilir. Bu hastalar kalp atımlarını düzensiz ve genellikle hızlı olarak algılarlar.



Mide balonu kimlere uygulanabilir?

Gözlerimizi korumanın 10 yolu

İstanbul'da 'öğrenci klinikleri' açıldı... Hem öğrenciler, hem de kurum kazanıyor

Aşı, gripten korunmanın en güçlü yolu!

Sonbahar enfeksiyonlarına karşı bu önlemleri ihmal etmeyin!

Türk bilim insanlarından bilim dünyasını şaşırtan araştırma! Damarları tıkayan plaklarda parazite rastlandı!

Tiroid sorunları kadınları 5 kat fazla etkiliyor

Süt tüketimi öğrencilerin becerilerini etkiliyor

Diyabet tedavisinde sensör teknolojisi

Sağlıklı beslenme çantası için altın kurallar

Grip deyip geçmeyin..!

Okula yeni başlayanların güvenlikleri nasıl sağlanmalı?

Kalp sağlığı İstanbul Beylikdüzü'nde konuşuldu

İstanbul Bakırköylü kadınlara ücretsiz mamografi

Aort kapağını ameliyatsız değiştirmek mümkün!