FETÖ`cü darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Genelkurmay Başkanlığı, askeri okullar başta olmak üzere askerin yapısı, asker-sivil yönetim ilişkileri ile ilgili arka arkaya önemli düzenlemeler yapılacak. Hükümetin atmayı planladığı ve OHAL kapsamında kanun hükmünde kararnameler ile yapmaya hazırlandığı bazı değişiklikler şöyle:
CUMHURBAŞKANINA ÖZEL BİRLİK: Gücün dağıtılması kapsamında önümüzdeki günlerde adımlar atılacak. Anayasaya göre başkomutan görevini üstlenen Cumhurbaşkanı`nın TSK ile ilgili daha etkin görev üstlenmesi sağlanacak. Bu kapsamda, ABD modeli üzerinde duruluyor. Bu modele göre doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı birlikler olacak. 15 Temmuz darbe girişimi gibi olağanüstü durumlarda Cumhurbaşkanı`nın güvenliği bu birlik tarafından sağlanacak. Ayrıca bazı seçkin birliklerin de doğrudan Cumhurbaşkanı`nın denetiminde olması sağlanacak.
SADECE GÜVENLİK: Genelkurmay Başkanlığı`nın görev alanına giren konular yeniden düzenlenecek. Genelkurmay, sadece savaş harekât planları ve ülke güvenliği konusuna odaklanacak. Bunun dışındaki tüm konular görev alanından çıkarılacak.
PERSONEL VE LOJİSTİK: Milli Savunma Bakanlığı güçlendirilecek. Diğer bakanlıklar kadar icracı hale getirilecek. Genelkurmay Başkanlığı`nın görev alanında olan lojistik, personel alımı başta olmak üzere tüm yetkiler bakanlığa aktarılacak. Bu kapsamda TSK`ya eleman temininden, silah alımına kadar önemli konularda MSB karar verecek.
MSB SİVİLLEŞECEK: MSB bina ve elemanlarından başlayarak sivilleştirilecek. Genelkurmay karargahı içinde olan MSB binası, dışarı çıkarılıp bağımsız hale getirilecek. Müsteşardan, en alt birime kadar siviller atanacak. Özellikli konularda ise ilgili askeri personel çalıştırılacak.
OKULLAR KAPATILACAK: FETÖ`nün yuvası haline gelen askeri okullar kapatılacak. Akademiler ise MSB`ye bağlanacak. Akademilere lise mezunları arasından yapılacak sınav ile öğrenci alınacak. Buralar MSB`ye bağlı olduğu için müfredatı da sivilleşmiş olacak.
UZMAN ORDU: Türkiye`nin zaman içinde uzman orduya geçmesini sağlayacak adımlar atılacak. Uzmanlaşma Jandarma ile başlayacak. İçişleri Bakanlığı`na bağlanan Jandarma`da şu anda 250 bin er görev yapıyor. Zaman içinde bu sayı düşürülecek ve yerlerine profesyonel uzman erbaşlar alınacak.
SABAH
2015?te general olan 30 isimden 28?i atıldı
Orjinal Habere Git