Emzik hakkında bilmeniz gerekenler

Emzik hakkında bilmeniz gerekenler

Emdiği zaman sakinleşiyor, rahatça uyuyor ama ya dişleri zarar görürse, ya emziğine bağımlı hale gelirse?

Avantajları ve dezavantajları açısından annelerin emzik konusundaki tercihleri farklı farklı. Kimi sakinleştirici özelliğinden ötürü yeşil ışık yakıyor, kimi bağımlılığa ve diş problemlerine neden olabileceği düşüncesiyle uzak duruyor. Annelere yalancı emzik konusundaki fikirlerini ve bıraktırma konusunda yaşadıkları deneyimleri sorduk.
Uyku arkadaşına dönüştüğünde zorlayıcı bir hal alan yalancı emzik birçok anne için kurtarıcı. Ama tabii kullanırken bazı noktalara dikkat etmek şart. Amerikan Hastanesi?nden Pedagog Güzide Soyak, bu konuda şunları söylüyor: ?Genellikle annelerin yeterli emziremediği durumlarda, bebeğin uykuya geçişini kolaylaştırmak veya huzursuzluğunu gidermek için yalancı emziğe başvurulabildiğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili birçok görüş olmasına rağmen bebeğin doğal emme iç güdüsünü tatmin eden ve özellikle uykuya geçişini kolaylaşıran yalancı emzik çoğunlukla kurtarıcı olabiliyor. Ebeveynlerin emzik kullanırken dikkat etmesi gereken, emziğin her huzursuzluğu çözmek için verilmemesi... Sadece yalancı emzik değil, anne memesi de sakinleştirmenin tek yolu olarak kullanılmamalı. Bebekle konuşmak, ona dokunmak, göz teması kurmak güvenli ilişkiyi oluşturmak için en önemli araçlar. Yalancı emziğin yapay bir araç olduğunu, rahatlatmakla birlikte ilişkisel bir değerinin olmadığı unutulmamalı. Emziğin yiyeceklerle eşlenmesi ya da sürekli  üstte taşınan bir sistemde kullanılması da bağımlılığı arttırıyor.?

ANNELER NE DİYOR?

?Ben emzik kullanmasında bir sakınca olduğunu hiç düşünmedim. Bırakma döneminde ise çocuk yetiştirmekle ilgili her konuda olduğu gibi anne ve babanın kararlı tutumu çok önemli. Emzik bırakmak için de bez bırakmak için de anne-babanın hazır olduğu, çocuğun hayatında önemli bir değişikliğin yaşanmadığı bir dönem seçilmeli. Bu şekilde yapınca inanın hiç zor olmuyor. Biz, Ela iki yaşına bastığı gün tüm emzikleri birlikte çöpe attık.?
DERYA

?Kızım emziğe fazla düşkündü. Gece düşen emziği almak için bile defalarca uyanır olmuştuk. 20 aylıkken tatile gitmiştik ve dönüşte emzikleri otelde unuttuğumuzu söyleyip bu bağımlılıktan kurtulduk. Çok ağladı tabii ama konu böylece bitti.?
EFSUN

UZMANLAR NE DİYOR?

Çocuk Diş Hekimi Dr. Serkan Güleç-Confident

?Beslenme dışı emme; sıklıkla emzik, başparmak veya diğer uzuvların (ayak ve el parmakları) bebek tarafından emilmesi ile gerçekleştirilen eylemdir. Tüm bebeklerde görülebilen bu eylem oldukça normal bir davranıştır. Emzik ve parmak emme eylemi yaşla beraber azalmaktadır. Bebekler bu eylemi genelde 2-4 yaş aralığında kendiliğinden sonlandırmaktadır. Beslenme dışı emmenin diş yapısına negatif etkileri, üç yaş altı çocuklar için oldukça azdır. Çoğunlukla kesici dişler adını verdiğimiz alt-üst ön dişler etkilenir. Üst kesici dişler öne, dudağa doğru giderken alt kesici dişler arka tarafa doğru yatarlar. Beslenme dışı emme eylemi üç yaşından itibaren bırakıldığı takdirde büyüme ile beraber dişler üstünde meydana gelen bu problemler kendiliğinden ortadan kalktığı gibi ileri yaşlarda tedavi gerektirdiği durumlar da oluşabilir. Diş çürüğünü arttırabileceği için emzik kesinlikle bal, reçel veya benzeri tatlı gıdalara batırılıp verilmemeli. Çocuk 2-4 yaş aralığında kendiliğinden bu eylemi bıraktığı takdirde problem oluşmaz. Üç yaş altında çocuğa emzik veya parmak emme alışkanlığını bırakması için müdahale ve baskı yapılmamalı. Dört yaş üstü çocuklarda bu alışkanlığın temelinde kültürel durumlar ve çocuğun kendini güvensiz hissetmesi gibi diğer faktörler olabileceği bilinmeli. Dört yaş üstü çocuklar bu eyleme devam ettiği takdirde sorunlar artabilir, çene-yüz yapısında problemler meydana gelme ihtimali oluşabilir.?

Pedagog Güzide Soyak-Amerikan Hastanesi

?Yalancı emziğin bırakılması için bir geçiş sürecine ihtiyaç vardır. Uykuya geçiş dışında vermemek, diğer stres yaratan durumlarda yalancı emziği çözüm olarak düşünmemek ebeveynlerin yapacağı ilk müdahale olabilir. Emziği bırakmak ile ilgili yapılan deneme girişimleri ve tekrar dayanamayıp emziğe dönmek oldukça zararlı bir yöntem. Çocuğun emziği bulamadığında yaşadığı stresi görmezden gelip sonra tekrar sunmak çocuğun ebeveynle ilişkisini de etkileyecektir. Emzikle vedalaşmak için bir hazırlık dönemi, bu konunun konuşulmuş olması gerekmektedir. Çocuğun bu duruma reaksiyonu azalmaya başladığında bırakma sağlanabilir.?