Prof. Dr. Musa Duman: ?Tercih döneminde ebeveynler ve adaylar beraber hareket etmeli?

Prof. Dr. Musa Duman: ?Tercih döneminde ebeveynler ve adaylar beraber hareket etmeli?

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, tercih döneminin kısa sürmesinden dolayı endişe duyulmaması gerektiğini üniversitelerin tanıtım faaliyetlerine başladığını ve adaylarla ebeveynlerin şimdiden araştırmalara başlayabileceklerini söyledi.

2016 Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için bekleyiş sona erdi. Liseden üniversiteye geçişte son aşama olan LYS sınavı sonuçlarının açıklanmasıyla tercih telaşı da başladı. YGS sınavına girip 180 barajını aşan milyonlarca öğrenci hayatlarını etkileyecek kararları verirken hangi yolları izlemeleri gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Musa Duman, ?Tercih dönemi kısa sürüyor ama aslında üniversiteye girecek adayların ve velilerinin bu tercih ve tanıtımla ilgili çalışmalarının çok önceden başladığını biliyoruz. Üniversiteleri tanımaya, bölümleri seçmeye başlıyorlar. Üniversiteler de tanıtım tercih dönemini beklemeden çalışmaları başlatıyoruz. Biz de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak şimdiden tercih çadırlarını ve merkezlerini oluşturduk, çağrı merkezimizi her ihtiyaca cevap verecek şekilde donattık. Onların kafalarındaki soruları netleştirmek adına çalışmalarını yürütüyoruz? dedi. Meslek, okul ve şehir seçiminde ebeveyn ve öğrencinin beraber karar vermesi gerektiğini vurgulayan Musa Duman, açıklamalarına şöyle devam etti: ?Öğrencilerin üniversite ve bölüm seçmelerinde bir takım faktörler rol oynuyor. Öncelikle öğrencilerin ve velilerin beraberce öğrencinin hangi alanları istediğini, hangi alanlarda kabiliyeti olduğunu belirlemeleri gerekiyor. Bir taraftan da öğrencinin hangi şehirde hangi üniversiteye gideceği önemli rol oynuyor. Üniversitelerin öğretim üyeleri, kampüsleri, ulaşım kolaylıkları önemli. Velilerimiz genellikle öğrencileri kendi yaşadıkları şehirlerde okutmayı tercih ediyorlar ama üniversitelerimiz Türkiye?nin dört bir yanında mevcut. Öğrenci adaylarının yaklaşık yüzde 25?lik bir bölümü İstanbuldaki üniversitelere yerleşiyor. Türk insanı olarak bizim yapımızda kendi hayallerimizi çocukların gerçekleştirmesini istemek var. Bu doğru değil, öğrencilerin kendi kabiliyetlerini gösterecekleri tercihleri yapmalarında fayda var. Tercihleri mutlaka birlikte yapmalılar. Bir de veliler öğrencinin ilgisinin olduğu alanlar ile maddi karşılığı olan alanlar arasında gelip gidiyorlar. İkisi de önemli tabii ki ama insanın bir ömür sevmediği bir işte çalışması ona bir azaptır. İstediği bir yerde istediği bir alanda okumasına öncelik verilmelidir. Elbette bu istediği alanın da bir maddi karşılığı olması daha uygun olur.?

DEVLET Mİ? VAKIF MI?
Devlet üniversiteleri ile vakıf üniversiteleri arasında kalanlar için de tavsiyelerde bulunan Duman, ?Temel bilimler özellikle devlet üniversitelerinde yaygın olarak var. Ülkemizde yüzün üzerinde devlet üniversitesi, yaklaşık 80 kadar da vakıf üniversitesi bulunuyor. Vakıf üniversiteleri daha çok rağbet gören bölümleri açmayı hedefliyorlar. Ve her vakıf üniversitesinin kendine göre bir misyonu var. Dolayısıyla bu misyon çerçevesinde belli bölümlere daha çok önem veriyorlar. Yani her bölümü açmak yerine belli alanlarda tematik olarak yoğunlaşan üniversitelerin ilgili bölümleri daha başarılı olabiliyor. Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi olarak biz mühendislik alanı, sosyal bilimler alanı, ilahiyat ve hukuk gibi alanlara öncelik veren bir müesseseyiz ve bu alanlarda yoğunlaşan programlar açıyoruz. Dolayısıyla sınırlı programlar bünyesinde daha titiz, daha donanımlı ve daha kaliteli eğitim veren programlar oluşuyor. Bunlar dikkate alınarak öğrencilerimiz vakıf üniversitelerinin tam burslu ve yarı burslu seçeneklerinden puanlarına göre birini tercih ederek vakıf üniversitelerinde bölüm kazanma şansları artmış oluyor. Öğrencilerimize ve velilerimize başarılı bir dönem diliyoruz? açıklamalarında bulundu.