Bağ-Kur`lular 5 yıl kazanacak

Bağ-Kur`lular 5 yıl kazanacak

`Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu`nda SSK`lı çalışan ile Bağ-Kur`lu çalışan arasındaki 1800 günlük sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü.

Gümrük Bakanlığı Kasım`da 4`üncü Esnaf ve Sanatkarlar Şurası düzenlemişti. Şuranın açılışını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan yapmıştı.

Şurada esnaf ve sanatkarların sorunları belirlenmiş ve bu sorunlara somut çözümler bulunması amacıyla ihtisas komisyonları kurulmuştu.

Mart 2015`te toplanan `Vergi ve Sosyal Güvenlik Komisyonu`nda özellikle 2.5 milyon Bağ-Kur`luyu ilgilendiren önemli prensip kararları alınmıştı.  Fark kaldırılacak çalışmalar devam ediyor.

Alınan kararlar son şekli verildikten sonra yasa taslağı haline getirilecek.

2008`de gerçekleşen sosyal güvenlik reformu ile işçi ve memurların emekliliği için istenen prim ödeme gün sayısı 7200 (20 yıl) olarak belirlenmişti. Fakat Bağ-Kur`lular için bu süre 9000 gün (25 yıl) olarak tespit edilmişti. Dolayısıyla Bağ-Kur`lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda bırakılmıştı.

PRİM ADALETİ SAĞLANACAK

Komisyonda SSK`lı çalışan ile Bağ-Kur`lu çalışan arasındaki 1800 günlük yani yaklaşık 5 yıllık sürenin kalması, bir başka ifadeyle emeklilik için gerekli prim süresinin eşitlenmesi öngörüldü.

Bu dezavantajlı durumun ortadan kalkması ve özellikle 2008`den sonra Bağ-Kur`lu olanların yasa çıktıktan sonra 5 yıl erken emekli olması anlamına geliyor. Bu yıl sonuna kadar yetişmesi beklenen yasanın en geç 2017`de çıkacağı ifade ediliyor.

Posta

 

 

Suriyelilerin parası Türkiye`de