İstanbul Üniversitesi (İÜ) Kardiyoloji Enstitüsü Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yıldız, yeni bir yöntem olarak uygulanan dondurma tedavisinin (cryoablation) en sık görülen ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyon nedeniyle yaşam şartları olumsuz etkilenen hastalarda kısa sürede iyileşme sağlayabildiğini ifade etti.
Prof. Dr. Yıldız, klinik uygulamada en sık görülen ve hastaneye yatış nedenleri arasında da en başta yer alan, önemli bir ritim bozukluğu olan atriyal fibrilasyonun, görülme sıklığının ilerleyen yaşla arttığını kaydetti. Hastalığın kontrol altında tutulmasının çok önemli olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yıldız, soruna bağlı olarak genel iyilik hali ve yaşam kalitesinin bozulduğunu aktardı.
Prof. Dr. Yıldız, hastalarda özellikle beyin damarı tıkanıklığına bağlı inme olmak üzere sistemik emboli, konjestif kalp yetersizliği ve kardiyomiyopati gibi yaşamı tehdit eden ciddi komplikasyonlar görülebileceğini vurgulayarak, bu komplikasyonların önlenmesi amacıyla yapılabilecek tedavilerin uzun süreli ve yüksek maliyette olduğunu bildirdi.
Yöntemle komplikasyon riski de azalıyorProf. Dr. Yıldız, yöntemin, kalp kapak hastalıkları gibi yapısal kalp hastalığı bulunmayan, nöbetler halinde çarpıntı şikayetleri olan, sol kalp kulakçığı boyutları çok artmamış genç hasta grubunda da yüksek başarı oranlarıyla uygulanabildiğini kaydetti.
İşlem süresinin nispeten kısa olup, hastanın daha az radyasyona ve komplikasyona maruz kaldığını ve hastaneden operasyondan sonraki gün taburcu olabildiğini aktaran Prof. Dr. Yıldız, Yöntemle, genellikle önemli ek başka bir hastalığı olmayan kişilerden daha başarılı sonuçlar alınıyor. İlaçlara rağmen cevap alamadığımız hastalarda biz bu yöntemi uyguluyoruz. Bu hasta gruplarında başarı şansı oldukça yüksek oluyor. Tedavide kalp kapak hastalığı, diyabet, tansiyon gibi eş hastalığı olan kişilerde başarı şansının düşebilir. Komplikasyon oranlarının da çok düşük olduğunu yöntem, atriyal fibrilasyon hastalarının kısa sürede normal yaşantılarına dönmelerini sağlıyor.dedi.