COVID-19 Pandemisinde Yapay Zeka Kullanımı

COVID-19 Pandemisinde Yapay Zeka Kullanımı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Fatih Önsüz, araştırma görevlileri Dr. Feyza Nehir Öznur Muz ve Dr. Ali Kılınç tarafından yazılan, ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi?nde yayımlanan ?COVI

COVID-19 Pandemisinde Yapay Zeka Kullanımı

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Fatih Önsüz, araştırma görevlileri Dr. Feyza Nehir Öznur Muz ve Dr. Ali Kılınç tarafından yazılan, ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi?nde yayımlanan ?COVID-19 Pandemisinde Yapay Zekanın Kullanımı? adlı makalede yapay zekanın öngörüsü yüksek, temel sağlık hizmetlerini destekleyici politikalar yürütülmesine olanak sağlayabileceği vurgulandı.

 

Makalede yapay zeka ve robotların sağlık sistemimizin bir parçası haline gelmekte olduğu, yapay zekanın hava kirliliği epidemiyolojisi, su mikrop tespiti yaşlı bakımı izleme gibi toplum sağlığını geliştirme alanlarından; intihara meyil düşünceli risk altındaki bireylerin izlemi gibi çok geniş bir yelpazade kullanım olanağı sağladığı belirtildi. Özellikle ilaç geliştirme sanayisinde yapay zeka sayesinde yeni gelişme ve yeni keşifleri takip etmenin işlem süreçlerini kolaylaştırdığı, daha düşük maliyetle büyük potansiyellerin elde edildiği bildirildi. Yapay zekanın COVID-19 hastalığına karşı başlıca altı alanda;  erken uyarı sistemi, izleme ve tahmin, veri kontrol panelleri, tanı ve prognoz, tedaviler ve sosyal hayat kontrolünde kullanılabileceği gündeme getirilirken veri gizliliğini koruma ile halk sağlığını gözetmek arasında dikkatli bir denge kurulması gerektiği de vurgulandı. Kimlerin bulaşıcı olduğuna dair toplanan verilerin temaslı takibini kolaylaştırdığı belirtilerek yapay zekayı olumlu yönde geliştirmenin önemine dikkat çekildi. Yapay zeka kullanımının halk sağlığı hedefleri arasında bulunması gerektiğinin altı çizilirken şu ifadelere yer verildi: ?Yapay zeka salgın esnasında hızla artan vaka sayısı sebebiyle sağlık çalışanlarının artan iş yükünü azaltmak için de kullanılabilir. Eğitim amaçlı sistematik programlar ile sağlık çalışanlarına multidisipliner yaklaşım eğitim olanağı sunulabilir. Veri analizleri sayesinde bilgiler güncel tutulabilir. Yoğun enfeksiyon bölgeleri taranarak hastane doluluk, yatak ve sağlık çalışan sayısına olan ihtiyacı tahmin ederek olası krizleri çözmede kullanılabilir. Yapay zeka gelecekte sağlık yönetiminde hayatımızı kolaylaştırarak, tüm salgınlara karşı savaşmak için önemli bir teknoloji haline gelecektir. Birçok hastalıkla mücadelede sosyal ve ekonomik zararları minimumda tutan, öngörüsü yüksek, temel sağlık hizmetlerini destekleyici politikalar yürütülmesine de olanak sağlayacaktır.?



Anahtar Kelimeler:

genç kızdan çıplak fotoğrafını istedi:

Fark şimdiden netleşti! Memur ve emekli maaşlarına enflasyon güncellemesi geliyor..

TSK`dan önemli başarı! PKK`nın "Ele geçirilmesi imkansız" dediği karargah kontrol altına alındı: 12 terörist öldürüldü..

Türkiye`de 4 Ekim günü koronavirüs nedeniyle 248 kişi vefat etti, 28 bin 810 yeni vaka tespit edildi.

Osmaniye`nin Kadirli ilçesinde 3.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi..

Ünlü market zinciri Carrefoursa`dan kredi kampanyası! Sıfır faizle 40 bin lira verecek..

Sigaraya zam geldi, sosyal medya yıkıldı! Vatandaşlar birbirinden esprili paylaşımlar yapıyor

Böyle ölüm herkese nasip olmaz! Namaz kıldığı sırada secdedeyken vefat etti

Türkiye`nin 57 yıllık gıda devi Yörsan, icradan satışa çıkarılıyor

Resmen kara pazartesi! İnternetteki aksaklık yüzünden onlarca İHA, patır patır halkın üzerine düştü..

e-Devlet`ten veri sızıntısı iddialarıyla ilgili açıklama..

WhatsApp, Instagram ve Facebook çöktü! Erişim sorunu için flaş açıklamalar

TÜRKİYEMİZİN GÜZEL YERLERİNİ VE ŞEHİRLERİNİ YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE TANITACAĞIZ..

TÜRKİYEMİZİN GÜZEL YERLERİNİ VE ŞEHİRLERİNİ YERLİ VE YABANCI TURİSTLERE TANITACAĞIZ..

Karamürsel Kavakta polis noktası önünde maddi hasaarlı kaza meydana geldi.