Tarih: 06.07.2020 11:23

BAYBURT 15 TEMMUZ ATLI SPOR KLUP DÜNYAYA AÇILMALI

Facebook Twitter Linked-in

       Başkan ?ABDURRAHMAN KAHRAMAN Bozkır kültüründe önemli bir yere sahip olan at, Türk toplumlarının hızla büyümesinde daima ön plandaki unsurlardan olmuştur. Savaşçı bir yapıya sahip Türk halkları henüz çocuk yaşlarda ve koyun sırtında biniciliği deniyor, atıcılık öğreniyorlardı.  Bu bağlamda savaşçı bir yapıya sahip olan ve bozkır yaşamının zor şartlarıyla mücadele eden Türk toplumlarında sporun ileri düzeyde gelişmiş olması olağan bir durumdur. CİRİT, at üzerinde oynanan çok eski bir Türk oyunudur. Oynayana çeviklik, sağlamlık, iyi bir binicilik kazandırır. Türklerden çok iyi binicilerin yetişmiş olması biraz da bu oyunun çokça oynanması ile izah edilebilir.

      Cirit bir erkek oyunudur. Bugün de Anadolu?nun orta kesimlerinde, eski önemini kaybetmiş olmakla beraber, hâlâ cirit oynanmaktadır.

      Cirit oynayacak atlılar, alanda göründükleri zaman davullar, zurnalar çalmaya başlar. Atlılar ikiye ayrılıp yüzer metre aralıkla iki sıra halinde karşılıklı dizilirler. Binicilerin ellerinde, «cirit» adı verilen, kurumuş meşe dalından sert, ağır bir sopa bulunur.

      Dizilerin bir tanesinden bir atlı ortaya çıkar, atını oynatarak 30 metre kadar gider. Karşı sıradan bir binicinin adını söyler, ciridini ona doğru atar, hızla dönerek dörtnala geriye kaçar. Kaçarken de arkasına bakmaktadır. Kendisine cirit atılan, kaçanı doludizgin kovalamaya başlar, elverişli bir duruma gelince kendi ciridini ona doğru atar. Cirit o kadar hızlı atılır ki değdiği adamı çok kere bayıltır, öldürdüğü bile olur. Ata değnek değdirmek acemilik sayılır. Bu hatayı işleyen, oyundan çıkarılır.

     Kaçan atlı ciritten korunmak için ya atın üzerine eğilir, ya da sağından, solundan aşağıya doğru sarkar. Usta biniciler korunmak için doludizgin giden atın üzerinde pek ustaca hareketler yaparlar.

     İlk cirit atan sıradan bir başka atlı daha çıkıp, arkadaşını kovalayan biniciye cirit atar. Ciriti atan aynı zamanda savunmak zorundadır. Hemen kendi sırasına kaçar. Gene o sıradan başka bir atlı çıkıp, kovalayan atlıyı kaçırtır. Oyun böylece sürer. Elindeki ciritle, gelen ciridi havada çelenler de vardır. Galip gelmek için cirit değneğini hasmına değdirerek sayı kazanmak gerekmektedir. Oyunda ölenin ailesi öldürenden davacı olamaz. Babalar er meydanında öldüğü için, ciritte ölen evlatları ile geçmişte övünürlermiş. Son dönemde cirit oyunu sebebi ile ölüm olayı gerçekleşmemiştir.

    Dünya üzerinde bir çok at çeşidinin bulunduğuna dikkat çeken Bayburt 15 Temmuz Atlı Cirit Asbaşkanı ABDURRAHMAN KAHRAMAN  , atlı cirit atlarının özel olarak seçildiğini ve kulüplerin bu atlar için hatırı sayılır paralar verdiğini söyledi.

    KAHRAMAN , ?Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine baktığımızda atlar özel olarak yetiştiriliyor. Normalde savaş atıdır. Zaman içerisinde at yetiştirmek masraflı ve sıkıntılı olunca hipodromdan çıkan Arap atları kullanılmaya başlandı. Bu atlar, alay dediğimiz sporcuların oyun için bekledikleri alan var. Atlar, alaydan oyuna dahil olma noktasında bir cesaret gösterirse eğitiliyor ve cirit atı oluyor? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —