Avrupa Birliği Genişleme Raporu açıklandı. Raporda, Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin durma noktasında olduğu ve bu nedenle yeni bir fasıl açılmayacağı, açılan fasılların da kapatılmayacağı belirtildi.
2018`de AB Konseyi`nin oybirliğiyle verdiği karara atıfta bulunulan raporda, yeni fasıl açılmamasına ilişkin sebeplerin halen değişmediği vurgulandı ve `Türkiye, AB`den uzaklaşmaya devam ediyor` denildi.
Raporda Türkiye`nin yargı sisteminde ciddi gerileme olduğu ve AB tavsiyelerinin kabul edilmediği ifade edildi. Yargıçlar üzerinde siyasi baskı olduğu belirtilen raporda, bu durumun yargı bağımsızlığına zarar verdiği savunuldu. AB Genişleme Raporu`nda ayrıca, Türkiye`nin ifade özgürlüğü ve diğer haklar konusunda ciddi bir gerileme içerisinde olduğunun altı çizildi.
Raporda öne çıkan konulardan biri de ekonomiydi. Türkiye ekonomisinin ciddi bir şekilde gerilemeye devam ettiği, `piyasaların işleyişini negatif etkileyen` siyasi kararlar alındığının belirtildiği raporda, Avrupa Birliği`nin Türkiye`deki ekonomik kurumların bağımsızlığına ilişkin kaygılarının derinleştiği ifade edildi.
31 Mart Yerel Seçimleri`ne de değinilen raporda Türkiye`nin güneydoğusunda bulunan dört belediyede, belediye başkanlıklarını kazananların, adaylıkları onaylanmalarına rağmen başkanlıklarının onaylanmamasına ve İstanbul`da büyükşehir belediye seçimlerinin yenilenmesine de değinildi. İki olayın Türkiye`deki seçim sürecinin siyasi baskılardan bağımsız olmadığı yönündeki kaygıları artırdığı belirtildi.