Tarih: 08.05.2019 00:50

FRANSA`YA SERT TEPKİ

Facebook Twitter Linked-in

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan ve ülkemizin Doğu Akdeniz`de kendi kıta sahanlığındaki sondaj faaliyetine değinilen açıklamayı reddediyoruz." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, bu çerçevede Dışişleri Bakanlığının 4 Mayıs 2019 tarihli 124 nolu ve 6 Mayıs 2019 tarihli 128 nolu basın açıklamalarının, Fransa bakımından da aynen geçerli olduğu vurgulandı.

Dışişleri Bakanlığından 4 Mayıs`ta yapılan yazılı açıklamada, Türkiye`nin Doğu Akdeniz`deki hidrokarbon kaynaklarına ilişkin faaliyetlerinin, uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru haklarına dayandığı vurgulanarak "AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini tarafından ülkemizin Doğu Akdeniz`deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin yapılan açıklamayı reddediyoruz." ifadesi yer almıştı.

Bakanlığın dün yaptığı yazılı açıklamada da Türkiye`nin kendi kıta sahanlığında gerçekleştirmekte olduğu sondaj faaliyetine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığının 5 Mayıs 2019`da yaptığı açıklamanın gerçeklerden kopuk olduğu bildirilmişti. Türkiye`nin Doğu Akdeniz`de kıta sahanlığına ilişkin tutumunu 2004`ten bu yana açık şekilde ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada, "ABD`nin Rumların `hak iddia ettiğini söylediği` bir alana yönelik geçerli sınırlandırma anlaşması varmış gibi Türkiye`ye çağrıda bulunması, ne yapıcı ne de uluslararası hukuka uygun bir yaklaşımdır." değerlendirmesinde bulunulmuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —