Tarih: 06.05.2019 01:58

NATO`DAN YENİ MESAJ

Facebook Twitter Linked-in

Stoltenberg, 6-7 Mayıs tarihlerinde Türkiye`ye gerçekleştireceği ziyaret öncesinde Brüksel`de AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. 

Türkiye`nin Akdeniz Diyaloğunun 25`inci yıl dönümü vesilesiyle Kuzey Atlantik Konseyinin özel bir toplantısına ev sahipliği yapmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Stoltenberg, S-400 hava savunma sistemi tedariki, Türkiye-ABD ilişkileri, NATO`nun Türkiye`ye katkısı ve ittifakın geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

AA`nın NATO Genel Sekreteri`ne yönelttiği sorular ve Stoltenberg`in cevapları şöyle:

"NATO MÜTTEFİKLERİ TÜRKİYE İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR" 

SORU: Türkiye`ye ziyaretinizin amacı nedir? Resmi temaslarınız ve Türk yetkililere vermek istediğiniz temel mesajlar ne olacaktır? 

CEVAP: Önemli ve çok değerli bir NATO müttefiki olan Türkiye`yi tekrar ziyaret etmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye`ye, Akdeniz Diyaloğunun 7 ortak ülkesiyle birlikte NATO`nun en üst düzey karar alma organı olan Kuzey Atlantik Konseyinin özel bir toplantısına ev sahipliği yapacağı için teşekkür ediyorum. Bu yıl, NATO`nun emsalsiz bir ortaklık ağı olarak müşterek bir anlayış ve iş birliğini güçlendiren Akdeniz Diyaloğunun 25`inci yıl dönümünü kutluyoruz. 

Bu önemli toplantının yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`yla görüşmeler gerçekleştireceğim. Kendileriyle düzenli olarak temas halindeyim ve bu ziyaret vesilesiyle de bölgedeki güvenlik durumunu ve Türkiye`nin NATO`ya yaptığı önemli katkıları yüz yüze görüşme fırsatımız olacağı için memnuniyet duyuyorum. 

Bu çerçevede, Türk halkına temel mesajım şudur; zorlu güvenlik sınamaları ile karşı karşıya kalınan bu dönemde NATO, müttefikleri Türkiye ile dayanışma içindedir. Türkiye de NATO`ya önemli katkılar sağlamaya devam etmektedir. 
"Silah tedarikine ilişkin kararlar ülkelerin almaları gereken ulusal kararlardır" 

SORU: Türkiye`nin S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı, özellikle iki NATO müttefiki olan Türkiye ve ABD arasında ciddi tartışma yarattı. Türk hükümeti, hava ve füze savunma sistemlerine yönelik ihtiyaçlarını öncelikli olarak NATO müttefiklerinden karşılamaya çalıştığını ancak örneğin ABD?nin Patriot sistemlerine ilişkin teklifinin çok geç geldiğini, bu teklifin yüksek maliyetli olduğunu ve Türkiye?nin beklentilerini tam olarak karşılamadığını belirtiyor. Bu durumda, Türkiye`nin S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı nedeniyle kendisine yöneltilen eleştirileri hak ettiğini düşünüyor musunuz? Sizin bu konudaki tutumunuz nedir? CEVAP: Bu zor bir konu ve Türkiye ile ABD arasında diyaloğun sürmesi önem taşıyor. 

Türkiye`nin ABD?den muhtemel Patriot füze sistemi tedarikine ilişkin görüşmeleri memnuniyetle karşılıyor ve teşvik ediyorum. Aynı şekilde Türkiye, Fransa ve İtalya arasında uzun menzilli hava ve füze savunma sistemlerinin tanımlanması ve geliştirilmesine ilişkin çabalardan da memnuniyet duyuyorum. Bu süreç hem bazı kilit müttefiklerin katılımını içermesi hem de müttefiklerin birlikte çalışabilme kabiliyeti olan teçhizat satın almasını sağlaması bakımından NATO için önem taşımaktadır. 

Askeri teçhizat tedariki konusu, ülkelerin ulusal kararı niteliğindedir ancak az önce de belirttiğim gibi, müttefik silahlı kuvvetlerinin birlikte çalışabilirliği NATO için operasyon ve misyonların yürütülmesi bakımından temel bir husustur. 

NATO müttefiklerinin 2013`ten bu yana Türkiye`nin hava savunma sistemlerini takviye ettiğini de göz ardı etmemeliyiz. İspanya ve İtalya`nın füze bataryaları Türkiye`nin güney sınırlarının yakınlarında konuşlandırılmış bulunuyor. (İspanyol) Patriot ve (İtalyan) SAMP-T sistemleri, Türkiye`yi Suriye sınırından gelen füze tehdidine karşı korumaya yardımcı oluyor. NATO müttefiklerinin taahhütlerini sürdürdüğü bu misyon çok önemli.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —