Kur, bütçe endişesi ile 15 kuruş yükseldi

Kur, bütçe endişesi ile 15 kuruş yükseldi

Kur, bütçe endişesi ile 15 kuruş yükseldi

Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak`ın otomotiv, beyaz eşya ve mobilyaya yılsonuna kadar ÖTV ve KDV indirimi yapılacağına dair açıklamalarının ardından dolar kuru 5.50`nin altından 15 kuruş birden yükselerek 5.63`e dayandı.

dolar

Rahip Andrew Brunson`un bırakılmasının ardından son 2.5 ayın en dip rakam olan 5.47`nin altına inen doları ÖTV ve KDV indirimi haberi nedeniyle oluşan bütçe disiplini endişesi yeniden yükseltti.

ÖTV ve KDV indirimlerinin bütçe gelirlerini azaltıp açığı artıracağını öngören yatırımcılar Türk Lirası`ndan çıkma eğilimi gösterdi. Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak`ın otomotiv, beyaz eşya ve mobilyaya yılsonuna kadar ÖTV ve KDV indirimi yapılacağına dair açıklamalarının ardından dolar kuru 5.50`nin altından 15 kuruş birden yükselerek 5.63`e dayandı.

Böylece kur yüzde 3`e yakın değer kazandı. Sonrasında biraz gevşeyen dolar kuru 5.60 seviyelerinde işlem görmeye başladı. Lira böylece son dönemdeki sert kayıplarının bir kısmını telafi ederek Eylül ayından bu yana yaklaşık %20 değer kazanmasının ardından yeniden düşmeye başladı. 

FAİZ DE YÜKSELDİ

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak`ın çeşitli alanlarda vergi indirimleri yapılacağına yönelik açıklamasının ardından sert yükseldi. Açıklama öncesi yüzde 18.22 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi yüzde 18.52`ye kadar tırmandı.

Albayrak, altı başlıkta KDV, ÖTV indirimi olacağını, beyaz eşyada ÖTV`nin sıfırlandığını, 1,600 cc altı motorlu araçlarda ÖTV`nin 15`er puan indirildiğini duyurdu. Bir bankacı, "Mali disipline ilişkin yapılan onca açıklamanın ardından vergi indirimleri piyasaları endişelendirdi. TL`deki tepki, vergi indirimleri yoluyla kaynağı belirlenmeden yapılacak gelir azaltıcı etkilerden kaynaklı. Benzer şekilde açıklamaların ardından 10 yıllık tahvil getirisinin de 0.3 puan yükseldiğini gördük" dedi.