Son Sümer Kraliçesi, Türk Sümerolog 110 yaşında hayatını kaybetti!

Son Sümer Kraliçesi, Türk Sümerolog 110 yaşında hayatını kaybetti!

Son Sümer Kraliçesi, Türk Sümerolog 110 yaşında hayatını kaybetti!

Türk arkeolog, dilbilimci ve Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ, 110 yaşında Mersin'de hayata gözlerini yumdu. Çığ'ın en önemli eserlerinden biri, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması üzerine yaptığı çalışması olup, Sümer uygarlığı üzerine yaptığı araştırmalarla çığır açmıştı.

BURSA (İGFA) - Ünlü arkeolog ve dilbilimci, Sümer uygarlığı üzerine yaptığı araştırmalarla çığır açmıştı.

Mersin'in Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede rahatsızlığı dolayısıyla yoğun bakımda tedavi gören Çığ, 110 yaşında hayatını kaybett

Ünlü tarihçinin vefatı, yazarı olduğu Kaynak Yayınları'ndan yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

https://twitter.com/kaynakyayin/status/1858167558643322999

Kaynak Yayınları'ndan yapılan paylaşımda, "Türkiye'nin aydınlanma mücadelesinin yorulmak ve yaşlanmak bilmeyen değerli bilim kadını, son Sümer Kraliçesi, değerli yazarımız Muazzez İlmiye Çığ'ı kaybettik. Ailesinin, okurlarının ve ülkemizin başı sağolsun" ifadeleri kullanıldı.

MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ KİMDİR?

Muazzez İlmiye Çığ, 20 Haziran 1914 tarihinde Bursa'da  doğdu.

Sümer ve Asur uygarlıkları üzerine çalışmalar yapan Türk arkeolog, dilbilimci ve yazardır. Türkiye'de laiklik ve kadın haklarının önde gelen savunucularından biridir.

Muazzez İlmiye Çığ, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden birkaç hafta önce Bursa'da doğdu. 1919'da beşinci yaş gününü kutladığı sırada Yunan Ordusu tarafından İzmir'in işgal edilmesi üzerine öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum'a taşındı ve genç Muazzez burada ilköğrenimini tamamladı. Ayrıca Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.

Muazzez İlmiye Çığ'ın en önemli eserlerinden biri, Sümer tabletlerinin çözümlenmesi ve yayınlanması üzerine yaptığı çalışması olmuştur.

İlmiye Çığ, Arap kadınlarının taktığı başörtüsünün Müslüman dünyasında ortaya çıkmadığı, aslında beş bin yıl önce Sümerli rahibeler tarafından genç erkekleri sekse başlatmak için takıldığını kitabında yazdı. Ayrıca, Kur'an'da yer alan birçok hikâyenin aslında Sümer efsanesi olduğunu iddia etti.

2007 yılında halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçuyla yargılandı, ancak ilk celsede beraat etti.

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesiydi.

2002 yılında, gazeteci Serhat Öztürk'ün bir dizi röportajından oluşan Çivi Çiviyi Söker adlı otobiyografisi, ülkenin önde gelen ulusal finans kuruluşu Türkiye İş Bankası tarafından yayımlandı.

Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile 1940 ve 1983 yılları arasında evli olan Muazzez İlmiye Çığ'ın 2 kızı vardır.  Oyuncu Zafer Ergin'in teyzesidir.

Bursa’nın Mudanya ilçesi Tirilye Mahallesi’nde restorasyon çalışmaları Bursa Valiliği’nin kaynaklarıyla Mudanya Belediyesi tarafından yapılan Taş Mektep’in Sergi Salonu bölümüne 2022 yılında Türkiye’nin ilk sümeroloğu olan Muazzez İlmiye Çığ’ın adı verilmesi kararlaştırıldı.


Haber Kaynak : İGFA

İstanbul Şile'de 'İyilik Elçileri' buluştu

20 bin atama sonuçlandı... Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sadece atamalarda değil okullaşmada da tarihi adımlar attık

Deniz ulaşımına olumsuz hava engeli

Mübadillerin kültürel mirası Bursa Osmangazi'de konuşuldu

İstanbul Beylikdüzü'nde fabrika yangını

İBB tam kadro sahada

Dubai Çikolatası değil Aslı Hünel

Bursalı kadınlar toplumsal eşitsizliğe sesini yükseltti

Balıkesirli kadınlardan 10 bin 10 çınar yaprağından gelinlik

İMO Bursa'dan 'kentsel dönüşüm'e yol haritası

Başkan Ovalıoğlu'ndan kadına şiddet mesajı

Küçük çocuklarda göz kuruluğu şikayeti artıyor

Şişecam'a 3 ödül birden

Zeytin atıkları tekstile dönüşüyor

İklim değişikliği ekosistemleri tehdit ediyor