Menü Ekippolishaber
Tarih: 28.03.2026 02:32
Kayseri'nin İlk Medresesi Hoca Hasan Medresesi'nde Kazı Tamamlandı, Restorasyon Süreci Başlıyor

Kayseri'nin İlk Medresesi Hoca Hasan Medresesi'nde Kazı Tamamlandı, Restorasyon Süreci Başlıyor

Facebook Twitter Linked-in


Kazı Çalışmaları Tamamlandı

Kayseri'nin ilk medresesi olan 1193 tarihli Hoca Hasan Medresesi'nde kazı çalışmaları tamamlandı. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar'ın girişimleriyle özel mülkiyetten çıkarılan tarihi yapıda, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'ne bağlı Müze Müdürlüğü denetiminde titiz kazılar yürütüldü. Çalışmalar sonucunda yapının sınırları ve mimari izleri ortaya çıkarıldı.

Restorasyon Süreci Başlıyor

Proje çizimlerinin hazırlanmasının ardından Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun onayıyla restorasyon sürecine geçilecek. Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, medresenin taşından avlusuna kadar özgün kimliğine sadık kalınarak ayağa kaldırılacağını belirtti. Çolakbayrakdar, bu çalışmanın yalnızca bir restorasyon değil, aynı zamanda kültürel bir ihya projesi olduğunu ifade etti.

Mirasın Millete Dönüşü

Başkan Çolakbayrakdar, medresenin tapusunun 1947 yılında satıldığını ve uzun süredir bu alanın tekrar milletin malı olması için mücadele verdiklerini aktardı. Tapunun geri alınmasının manevi değerine değinen Çolakbayrakdar, ecdattan kalan bu mirasın gelecek nesillere bırakılacağını vurguladı.

Şehir Akademisi'ne Dönüşüm

Restorasyonun ardından medresenin "Şehir Akademisi" kimliğiyle hizmet vereceği açıklandı. Tarihi yapının, gençlerin ilimle buluşacağı, kültür ve sanat faaliyetlerinin gerçekleştirileceği yaşayan bir mekân haline getirilmesi hedefleniyor. Çolakbayrakdar, bu projenin 'Makarr-ı Ulema Şehri Kayseri' için somut bir adım olacağını ve şehrin hafızasını yaşatan bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.


Kayseri,Kocasinan Belediyesi

Kayseri,Kocasinan Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —