TURAN YAZAN


Bahar nezlesi nedir? Bahar alerjisine neler iyi gelir?

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte alerjik bünyelere sahip kişiler bir takım rahatsızlıklar yaşamaya başladı. Peki baharda alerjiye sebep olan unsurlar nedir ? Alerjiye karşı nasıl önlemler alınabilir..


 

Bahar alerjisi nedir?

Toplumda sıkça bahar nezlesi ya da saman nezlesi olarak bilinen bahar alerjisi, mart, nisan ve mayıs aylarında havadaki polen miktarının artması sonucu başta burunda olmak üzere gözlerde, yüzde ve ciltte görülen belirtilere verilen alerjik bir hastalıktır. Polenin yanı sıra hayvan tüyü, küf, ev tozu, kirli hava ve sigara dumanı gibi alerjenler bahar nezlesini tetiklemektedir.

Bahar alerjisinin belirtileri nelerdir?

Bahar ayları olan Mart, Nisan ve Mayıs aylarında polenlerin havaya yayılmasıyla birlikte; burun kaşınması, hapşırma, nezle, burun tıkanması, gözlerde sulanma, kaşınma gibi alerjik nezle, göz alerjisi belirtilerinin görülmesine bahar alerjisi denir.

Bahar aylarında ayrıca sık sık öksürük, nefes sıkışması gibi astım belirtileri de görülebilmektedir. Çocuklarda genellikle alerjik nezle astımla birlikte görülür.

Bahar aylarında sık nezle, burun tıkanması, peş peşe hapşırma, burunda kaşınma, damakta kaşıntı, kulakta kaşıntı, sık burun kanaması gibi alerjik nezle belirtileri, gözlerde sulanma, kaşınma gibi göz alerjisi belirtileri, sık öksürük, nefes sıkışması gibi astım belirtileri önemli belirtilerdir.

Bu belirtiler özellikle bahar aylarında oluyorsa bahar alerjisi mutlaka akla gelmelidir. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara çok hassastır. Gözde, burunda ve akciğerde hasarlar oluşturmaktadır. Bu nedenle burun, göz ve akciğerler aşırı hassastır. Kokulara karşı da aşırı hassas olurlar. Bahar alerjisi olan çocuklar kokulara aşırı hassas oldukları için çamaşırların parfümsüz deterjanla yıkanması ve ev temizliğinde kokusuz ürünlerin kullanılması önemlidir.

Bahar Alerjisi İçin Püf Noktalar

Bahar ayında astım, alerjik nezle ve göz alerjisi belirtileri oluyorsa incelenmelidir.
Alerji testleri doğumdan 18 yaşına kadar olan çocuklarda çocuk alerji uzmanlarınca yapılmalıdır.
Polen mevsiminde polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamaya gayret gösterilmeli, ağız yerine burundan nefes alıp verilmelidir.
Polen mevsiminde polen alerjisi olanlar veya ailesinde alerjik hastalığı yoğun olanlar otomobillerinin polen filtresini değiştirmeli, hepa filtreli klimalar kullanılmalıdır.
Gözlerin polenlerden korunması için bahar aylarında güneş gözlüğü veya normal gözlük kullanılmalıdır. Akşamları eve gelince mutlaka kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır. Evden işe gidilince yüz yıkanıp ağız ve burun su ile çalkalanarak polenler uzaklaştırılmalıdır.

DÜZENLİ DOKTOR KONTROLÜ

Doktorunuzun önerisiyle alerji testi yaparak sizde etki eden alerjenlere maruz kalmamalısınız. Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçlarınızı düzenli kullanın.Düzenli doktor kontrollerini ihmal etmeyin.

SABAH SAATLERİNE DİKKAT

Polenin yoğun olduğu sabah saatlerinde ve rüzgarlı saatlerde dışarı çıkmamaya özen gösterin.Toplu taşıma araçlarında açık kapı ve pencere önlerinde durmayın.

EVDE YAPILMASI GEREKENLER

Polenlerin yoğun olduğu saatlerde kapı, pencere açmayın Eve geldiğinizde giysilerinizi değiştirin Kişisel temizliğe özen göstererek eve geldiğinizde duş alın ve bol su ile yüzünüzü yıkayın. Çamaşırlarınızı evde kurutmaya özen gösterin.

C VİTAMİNİNİN ALERJİYE ETKİSİ

Bağışıklık sistemine yardım eden ve birçok hastalığın önlenmesinde yardımcı C vitamini alerji belirtilerine de iyi gelmektedir. Alerjinizi tetikleyen semptomları ve etkilerini engellemek için C vitamini tüketin..

 

Gücün ve mutluluğun temeli sağlıktır..Sağlıklı ve mutlu kalın dostlar..

Saygılarımla ,Turan YAZAN