TURAN YAZAN


Ağır çalışma koşulları için ve her Konuda,Polisimize sahip çıkmalıyız..!

Polislik mesleği, 24 saat esasına göre ifa edilen, kesintisiz hizmet verilen bir meslek. Polislerimiz, bir devlet memurunun yaptığı mesaiden yaklaşık yarı yarıya daha fazla çalışıyorlar.


Bir memurun günlük çalışması 8 saat iken polislerin günlük çalışma süresi 12 saati aşıyor. Buna bağlı olarak, aylık çalışma süreleri kamuda ve özel sektörde 180 saat iken, polislerde bu rakam 240 saati buluyor. Diğer taraftan, yapılan fazla çalışmalara karşılık polislere fazla mesai ücreti ödenmiyor..

Polisler, hayatın içinde mesai yaptıklarından ve çoğu kez belirli bir mekâna bağlı çalışmadıklarından günlük ihtiyaçlarını karşılamak açısından bazı sorunlar yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Yapılan araştırmalar, polislerin 12 saatlik mesaileri boyunca yeme, içme ve benzeri fiziksel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk yaşadıklarını gösteriyor. Görevleri gereği üstlendikleri ağır yük, zorlu görevler, bazı zamanlarda 24 saate varan mesailer, günlük ihtiyaçların karşılanamaması, eve, eşe, çocuklara vakit ayıramama gibi sorunlar, polisler üzerinde büyük bir baskı yaratıyor.

 

Polislerle ilgili yapılan araştırmalara göre, son yıllarda sağlanan bazı iyileştirmelere rağmen, ikinci emir ve keyfi mesai uzatımının devam etmekte olduğu görülüyor. Özellikle Karakol Amirliği gibi belli bazı görevler, adeta iş yerinde yatmayı gerektirecek şekilde ifa ediliyor. Bu durum, aktif polislik yapılan birimlerden diğer birimlere yönelik talebi artırıyor.

Ayrıca yıllardır polisin fazla çalışması sorunu çözülememiş durumda. Bu konularda muhakkak yeni düzenlemelere ihtiyaç var.. Merkez teşkilatları, emniyet müdürleri vb. normal memur gibi çalışırlar. 8-5 ve hafta sonu tatil yaparlar.

Ülkemizde polislerin uyguladıkları en genel çalışma modelleri ise şu şekildedir:

*12/24 çalışma modeli: 12 saat çalışır, 24 saat dinlenirsiniz. Ülkemizde polislerin yaklaşık %39?sı bu şekilde çalışmaktadır.

*8/24 çalışma modeli: 8 saat çalışır, 24 saat dinlenirsiniz. Ülkemizdeki polislerin yaklaşık %6?ü böyle çalışmaktadır.

*12/36 çalışma modeli: 12 saat çalışır, 36 saat dinlenirsiniz. Polislerin yaklaşık %32?ü böyle çalışmaktadır.

*8-5 çalışma modeli: Günde 8 saat çalışırsınız. Polislerin yaklaşık %23?ü bu şekilde çalışmaktadır.

Geri kanal polisler ise oldukça karışık ve farklı çalışma planlamasına sahiptirler. Amirlerin iki dudağı arasında ve insiyatifinde bir çalışma sistemine tabi olursunuz.

Dünyada polislerin ortalama çalışma süreleri haftada 40 saattir.

Ülkemizde ise ortalama bir polisin çalışma süresi 48 saattir. Bu görünen yüzde olan saattir.Bu sürelerde EK GÖREVLER hariç tutulmuştur. Ek görevlerle birlikte ne kadar çalışacağınızın hayalini sizlere bırakıyorum..

Ayrıca yıllardır polisin fazla çalışması sorunu çözülememiş durumda. Bu konularda muhakkak yeni düzenlemelere ihtiyaç var. Bu vatan evlatları için ne yapsak az kalır..

Saygılarımla, Turan YAZAN