TURAN YAZAN


Amatör Telsizcilik nedir.?


Amatör Telsizcilik, hiçbir maddi menfaat gözetmeden sadece şahsi heves ve gayret ile telsiz tekniği alanında bilgi alışverişini sağlayan bir uğraştır.

Amatör telsizci olmak için öncelikle Amatör Telsizcilik Belgesine sahip olmak gerekmektedir..

 

Amatör telsizcilik (Amateur Radio), dünya üzerinde organize olmuş, hiçbir menfaat gözetmeksizin kendilerine ayrılmış frekans bandlarında ve gönüllü olarak yapılan sınavlarda başarı göstermiş kişilerce yürütülen amatör bir hobi faaliyetidir. Amatör telsizciler "radyo amatörü" (radio amateur) olarak bilinirler.

 

 Bu belgenin düzenlenmesine ilişkin usul, esas ve ücretler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) tarafından yürütülmektedir.

 

KEGM tarafından düzenlenen amatör telsizcilik sınavlarına giren ve bu sınavlardan başarılı olanlara uluslararası geçerliliği haiz amatör telsizcilik belgeleri (A, B ve C Sınıfı) KEGM tarafından düzenlenmektedir.

 

Amatör telsizciler sadece haberleşme yapmakla kalmayıp aynı zamanda elektronik ve haberleşme tekniği konularında çalışma ve araştırmalar da yaparlar. Haberleşmede büyük bir çığır açan tek yan band (SSB- Single Side Band) tekniği amatör telsizcilerce bulunmuştur. Aynı zamanda bölgesel olarak iletişim, arama kurtarma ve doğal afetlerde iletişim kurma becerilerini de gönüllü olarak sunmuşlardır.

 

Tanımınlar da görüldüğü gibi Amatör Telsizcilik bir hobi olsa bile yasal çerçeveler içerisinde sürdürmeniz gereken bir hobi. Tıpkı hobisi ?araba sürmek? olan kişilerin sürücü belgesine sahip olması gerektiği gibi, hobisi ?telsiz ile haberleşmek? olan kişinin de amatör telsizci belgesi olması gerekiyor. Yani burada da bu işin ehli olduğunuzu belirten bir ehliyet almanız gerekiyor..

 

Olağanüstü bir durumda normal haberleşme kanallarını (GSM, Normal Telefon, Faks ve İnternet gibi) kullanmak sizce mümkün mü? Normal koşullarda haberleşme, Telefon, Faks ve İnternet gibi araçlar ile yapılabilmektedir. Ancak bu haberleşme kaynakları; Büyük çaplı terör saldırıları, doğal afet ve savaş gibi durumlarda kullanılmaz hale gelebilmektedir. Telsiz ise bu durumların hiçbirinden etkilenmeyen Tek Haberleşme kaynağıdır.

 

Amatör telsizcilik sizinle aynı tür ilgi alanları olan Dünyanın bir başka yerindeki milyonlarca amatörden biri ile bağlantı kurmanızı sağlayacak sosyal bir hobidir. Amatör telsizciler çevrenizle bir frekans üzerinden (simplex) veya tekrarlayıcı istasyonlar (röle)sayesinde diğer amatörlerle herhangi bir ücret ödemeden mükemmel ve kesintisiz görüşmeler yapabilir.

 

Olağan veya olağanüstü koşullarda, noktadan noktaya bağlantı sağlayan, Emniyet, Sağlık, Sivil Savunma, Arama ve Kurtarma birimleri ve benzeri kurum/Kuruluşların Hareketli birimlerinin Merkez ve Sabit birimleri ile kendi aralarında yapacakları haberleşme için Telsiz Haberleşmesi tek seçenek olmaktadır.

 

Arama ve Kurtarma çalışmasında en önemli ekipman ?Telsizdir? diyebiliriz.

 

Arada herhangi bir kablo bağı bulunmayan ve noktadan noktaya Radyo Dalgaları ile ses ve veri sinyallerinin taşınması yöntemi ile yapılan haberleşme çeşididir. Arazide çalışma yapan bir ekibin ana kampla bağlantı kurup, olayın gidişatı, kazazedelerin durumu, ihtiyaçlar gibi konularda başvuracakları yegâne haberleşme aracı yine telsizdir.

 

*Amatör Telsizci Kimdir?

 

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün verdiği lisanslarla, Yurt içi ve yurt dışı ile, Kendilerine ayrılan frekans bantlarından birinden, İzin verilen modülasyon tiplerinden herhangi birini kullanarak haberleşen ve Bunu hobi olarak yapıp bundan hiçbir menfaat sağlamayan kişilere verilen addır.

 

 

*Neden Amatör Telsizci Olunur?

 

Amatör telsizci olursanız çevrenizle bir frekans üzerinden (simplex) veya tekrarlayıcı istasyonlar (röle)sayesinde diğer amatörlerle herhangi bir ücret ödemeden mükemmel ve kesintisiz görüşmeler yapabilirsiniz.

 

Amatör telsizcilik sizinle aynı tür ilgi alanları olan Dünyanın bir başka yerindeki milyonlarca amatörden biri ile bağlantı kurmanızı sağlayacak sosyal bir hobidir..

 

Amatör telsizciler satın aldıkları veya kendi imkanlarıyla geliştirdikleri cihazlarıyla devletin tahsis etmiş olduğu frekans aralıklarında haberleşme sağlarlar.

 

Dünyada yaklaşık 4 milyon, ülkemizde de 10 bin civarında amatör telsizci vardır. Çalışılan cihazlar, çeşitli alıcı vericiler, antenler, sabit telsizler, araç telsizleri, el telsizleri, mors kodu için alıcı ve verici cihazları gibi sayılabilir.

 

Olağan üstü afet gibi durumlarda neden amatör telsizcilere ihtiyaç duyulur?

 

Ülkemizde çok üzücü ki yakın geçmişte de büyük doğa afetleri yaşanmış ve birçok insanımız hayatını kaybetmiştir... Bu gibi durumlarda ilk yardım kadar haberleşme de hayati önem taşıyan bir gerekliliktir.

 

Yaşanan tecrübeler göstermiştir ki günümüz teknolojisi ne yazık ki afet durumunda hizmet veremez duruma gelmektedir. sabit hatlar, mobil gsm hatları, internet vb. haberleşmeye imkan vermemektedir. İnsanların panikle telefona sarılıp santrallerin kilitlenmesi de ayrı bir faktör olabilir...

 

Son zamanlarda bu gibi durumlar için ortak bir haberleşme kanalı yapılması konusunda çalışılsa da yetersizdir. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada aynı sorunlar başgöstermektedir.

 

 

İşte tam da bu durumda tamamen gönüllü olarak amatör telsizciler devreye girmektedir. Bölgede hali hazırda kurulu olan röleler ile veya röleler hasar görmüşse mobil istasyonlar kurarak çevre iller ve/veya ülkelerle haberleşmeyi sağlayabilmektedirler.