TURAN YAZAN


6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN?UN UYGULANMASI NEDİR.?


Amaç ve kapsam nedir..

 

MADDE 1 ?(1) Bu Yönetmelik, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi ile şiddet uygulayan veya uygulama ihtimaliolan kişiler hakkında şiddetin önlenmesine yönelik tedbirler ile bu tedbirlerin alınması ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları kapsar.

 

Dayanak;

 

MADDE 2 ?(1) Bu Yönetmelik, 8/3/2012 tarihli ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 22 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır..

 

ŞİDDET NEDİR.? Kişinin bedeninin, ruhunun ve duygularının acı çekmesine sebep olan aktif veya pasif her eylem şiddettir.

Fizikî olması şart değildir. Sözle, psikolojik, cinsel, ekonomik de olabilir.

 

*ŞİDDET TÜRLERİ NELERDİR.?

 

Şiddet türlerinden en bilineni olan fiziksel şiddet vücut bütünlüğüne zarar veren davranışları içerir.

 

*Psikolojik şiddet olarak da adlandırılan duygusal şiddet türü, ruhsal açıdan zarar ve acı veren her türlü söz ve davranışı içermektedir.

(İlgi ve sevgiden mahrum bırakma, küçümseme, alay etme, korkutma, kuma getirme, hakaret, küfür, çocuğu göstermeme, sevdiklerinden uzak tutma ve tehdit etme vb.)

 

*Cinsel şiddet;

kadının isteği dışında ilişkiye zorlamanın yanı sıra, ona fiziksel ve duygusal zarar verme, fuhşa, doğurma ya da doğurmamaya zorlama gibi davranışları ve ruhsal hastalık, zihinsel gerilik ve ilaç kullanımı gibi kadının yetisinin olmadığı durumlardaki cinsel girişimleri de içermektedir.

 

*Ekonomik şiddet, ise emeğin maddi açıdan sömürüldüğü davranışları içermektedir.

 

*ŞİKAYET VE İHBAR.

 

Şiddeti, sadece maruz kalanların değil herkesin bildirme imkânı vardır.

 

Şikâyet veya ihbar yazılı olabileceği gibi, sözlü de olabilir. Şikâyet ve ihbar, polise, jandarmaya, savcılığa veya mahkeme gibi resmi makam ve mercilere yapılabilir.

 

kaynak:https://www.ailevecalisma.gov.tr