TURAN YAZAN


Dolandırıcılık yöntemlerine dikkat ediniz.!!


Dolandırıcılık yöntemlerine her gün yenileri ekleniyor..

 

Emniyet Genel Müdürlüğü başta internet olmak vatandaşlara yeni yöntemlerini anlattı ve uyarıda bulundu..

 

?Kimseye güvenmeyin!?

 

Türkiye genelinde cep telefonuyla vatandaşları arayarak para ve ziynet eşyasını alan dolandırıcılar, her geçen gün yeni taktikler üretiyor. Bu kez akıllara durgunluk veren bir yöntem geliştiren dolandırıcılar, kötü oyunlarına polisi de alet etmek istedi. Dolandırıcılar, bir polis karakolunu arayarak, kurbanlarıyla buluşacakları adrese sahte bir ihbarla ekip istedi. Hem kurbanı hemde polisle iletişim halinde bulunan dolandırıcılar, olay yerine çağırdıkları ekiple kurdukları tuzağı daha inandırıcı hale getirmek istedi;

 

. Bu sayede dolandırılmak istenen vatandaşa, "Olay yerine ekip otosu gelecek. Onlar seni dikkatle izleyecek. Ayrıca olay yerine geldiklerinde kornaya basacaklar. Sende o zaman elindeki para veya ziynet eşyası olan poşeti bırakıp ve gideceksin" diyor. Dolandırıcıların bu yöntemini gün yüzüne çıkartan polis ekipleri ise, vatandaşlara uyarılarda bulundu.

 

Bu tarz olaylarda 155 ihbar hattının aranmasını isteyen ekipler, vatandaşlara dikkatli olunması çağrısında bulundu. Kısaca,Sizi telefonla arayarak kendilerini polis olarak tanıtıp emniyet görevlisi, rütbeli asker, hakim ve savcı konumundaki yetkililerin eşlerinin tarafınızca rahatsız veya taciz edildiğini, kendilerinin şüphelileri yakalamak için çalışma yaptıklarını, telefonunuzun sim kartının kopyalandığını, bu kişilerin tespitinin yapılabilmesi için verecekleri isme veya telefon numaralarına banka aracılığı ile para gönderilmesi gerektiğini, cep telefonu numaranızı teröristlerin kullandığını ve çok konuşma yapıldığını bu şahısları tespit etmek için Türkiye genelinde operasyon yapacaklarını, en yakın bankaya gidip yazdıracakları cep telefonu numaralarına kontör transferi için para yatırılmasını söyleyerek para kontör transferi talep eden,(pepsi yaşatır kapmasından ödül kazandınız) şeklinde veya benzeri mesaj gönderip, (yüklü miktarlarda para ödülü kazandınız, ancak ödülü alabilmek için vergisini ve pul masraflarını yatırmanız gerekiyor) diyerek banka hesaplarına para yatırmanızı isteyen dolandırıcılara itibar etmeyiniz.`

 

SAHTE ALTIN SATICILARI: Altın alyans veya takısını "acil ihtiyaçtan satmak istediğini" belirten dolandırıcılar, vatandaşları bu yöntemle kandırıp paralarını alıyor. Özellikle kuyumcuların kapalı olduğu saati seçen dolandırıcılar, caddede kendilerine seçtikleri mağduru durdurarak, adres sorma bahanesiyle sohbet kuruyor. Çoğunlukla başka bir şehirden geldiklerini anlatan zanlılar, ceplerinden çıkardıkları altın görünümündeki alyans ve saati, gerçek bedelin neredeyse 10 katı aşağısında satmak istediklerini belirtiyor. Vatandaşlar ise ucuza altın çakmak veya takı alacağı düşüncesiyle kabul ederek, kandırılıyor.

 

ASKER ARKADAŞIYIM PARA VER: Oğlu askerde bulunan aileleri tespit eden dolandırıcı, asker ailesine ziyarette bulunarak "Ben askerdeki oğlunuzun arkadaşıyım, yanından geliyorum sizlere selamı var" dedikten sonra kendisini acındırarak, annesinin öldüğünü, memleketine gideceğini, parasının olmadığını söyleyip vatandaşları dolandırıyor.

 

PARA ÜSTÜ ALMADIM:  "Para üstü" yönteminde genelde market veya iş yerlerine birden fazla dolandırıcı giderek, birisi kasada alışveriş yaparken diğerleri kasiyerin dikkatini dağıtmaya çalışıyor. Elinde 100 veya 200 TL gibi banknot tutan dolandırıcı, bir yandan da kasiyerle sohbet ederek, kafasını karıştırmayı başarıyor. Kasiyer, zanlının uzattığı paraya göre üzerini hazırlayıp verirken, zanlı parayı verdiğini iddia ederek hızlıca oradan uzaklaşıyor.

 

ATM HİLESİ: Şikayetvar.com sitesi, ATM hırsızlarının kullandığı ve vatandaşların en çok şikayet ettiği dolandırıcılık yöntemini ortaya koydu. İşte ATM hırsızlarının kullandığı akıl almaz yöntemler: Fiş var para yoksa dikkat: Dolandırıcılar metal aparatlarla ATM`lerin para verme haznelerini kapatıyor. Normal işlemleri yapan müşteri, para çekildiğine dair fişini almasına rağmen cihazdan parayı alamıyor. Mağdurun ayrılmasından dolandırıcılar ATM`ye geri geliyor. Para çıkış yerine kurdukları düzeneği çıkartıp sıkışan paraları alarak ayrılıyorlar.

 

İNTERNET DOLANDIRICILIĞI TIRMANIŞTA: Sahte Avukatlara Dikkat: İnternette dolaşan "Kredi kartı aidat masraflarını geri alın. Geçmişe dönük kapansın veya kapanmasın kredi kartı aidatlarınızı bankadan sizin adınıza tahsil ediyoruz" ilanları ile avukat olmayan dolandırıcılar vatandaştan binlerce lira alıp kayıplara karışıyor. Şüpheli E-Postalar: Müşterilerin e-posta adreslerine banka tarafından gönderilmiş görüntüsü verilen e-postalarla belirtilen internet adresine girerek güncellemesi gerektiği ifade ediliyor. Maildeki adres tıkladığında sahte banka sitesine yönlendiriliyor ve hesapları boşaltılıyor. Facebook`a dikkat: Facebook hesabını ele geçiren dolandırıcılar, arkadaş listesindekilerle normal konuşmaya başlıyor. Daha sonra kişilerden para göndermelerini ya da çeşitli mesaj dolandırıcılıkları ile hesaplarından yüklü miktarda para çekiyorlar. Sonra da hesabı kapatıyorlar.

 

SOSYAL AĞ DOLANDIRICILIĞI: Sosyal ağlar (Facebook, Twitter vb.) artık hayatımızın her yerinde olan kitlesel iletişim ve paylaşım programları olarak hayatımıza girmiş durumdadır. Sahtekârlar; Facebook, Twitter, gibi sosyal paylaşım sitelerinde kişilerin gerek mail hesabını çalmakta gerekse bu mail hesabının bağlı olduğu Facebook ve Twitter hesabına erişim sağlayarak kişilerin kullanıcı hesabını çalmaktadırlar. Daha sonra kullanıcın sosyal hesabında olan arkadaşlarına mesaj yollayarak kendilerinin zor durumda olduğu için para, kampanyadan para kazanılması için kendisine gelen mesaja evet yazarak yollamasını istemesi vb. gibi mesajlar yazarak karşı tarafı dolandırmaktadırlar. Ayrıca sahte çok güzel bir bayan veya yakışıklı erkek Facebook hesabı açan dolandırıcılar rastgele kişilere mesaj göndererek arkadaş olurlar. Karşısındaki kişiye kendisinden hoşlandığına ikna ettikten sonra karşıdaki kişiyle sanal flört yaşamaya başlarlar. Dolandırıcılar en son olarak para, takı ve kontör isteyerek hedef şahıs bunları gönderir. Dolandırıcılar bu sahte hesapları daha sonra kaparak ortalıktan kaybolurlar. Sosyal paylaşım sitelerine üye olurken T.C. Kimlik Numarası çocuk ismi telefon numarası gibi bilgilerin yazılması çok ciddi kimlik hırsızlığına sebep olur. Bu yöntemle dolandırıcılar kimlik bilgileri için emek sarf etmeden ele geçirip profilimizdeki kişileri dolandırabilir.

 

MESAJ DOLANDIRICILARI: Dolandırıcılar sistem üzerinden rastgele numaralara 10.000 TL kazandınız ödülünüzü almak için 053642* ** 15 numaralı telefonu arayınız şeklinde mesaj gönderirler. Bu numarayı arayan şahıstan kredi kart bilgileri istenir. Kişilerin kredi kart bilgileri daha sonra boşaltılır. 2012 yılının en yüksek dolandırıcılık olayı olmasına rağmen halen bu dolandırıcılık şekli devam etmektedir. Bu kadar imkânın yanında internet dolandırıcıların da aynı şekilde hayatını kolaylaştırmıştır. Artık dolandırıcılar bir bankaya gidip silah zoruyla bankadan para almayıp, insanlara kap-kaç yapmadan, kredi kartını çalmadan vs. paralarını internet yoluyla ele geçirmektedirler. Bu işlemleri yaparken de insanların zaaflarından son derece iyi bir şekilde faydalanmaktadırlar.

 

Bazı dolandırıcılık metotları gerçekten de en saf kullanıcıları hedef alıyor. Ancak bazı türleri de var ki kolay kolay farkına varmak mümkün olmuyor. İşte bu makalede çok sayıda internet dolandırıcılığı metodu anlatılmaktadır. Sonuçta hiçbir güvenlik yazılımı, hiçbir güvenlik teşkilatı insanı bilgi ve bilinç sahibi olmak kadar koruyamaz.

 

Toplumun huzur ve güvenliğinin sağlanmasında büyük bir özveri ile görev yapan,Devlet kurumlarımızın ve çalışanlarının yanı sıra,Türk milletimizin her ferdi,her türli suç ve suç unsuruna ve tehlikeye karşı,bilinçli,uyanık ve özverili,bilgili olarak vatanımıza elinden geldiği kadarıyla hizmet etmelidir..

 

Saygılarımla..

 

Turan YAZAN

 

NOT: 26 Haziran 2018 Salı 19:25 Tarihli köşe yazımızdır..