TURAN YAZAN


POLİSİMİZE, 3600 EK GÖSTERGE HAKKI VERİLMELİDİR.!


POLİS Memuru ile Astsubayların tahsil durumları genellikle aynı olmasına rağmen aralarındaki ek gösterge farkı çok fazladır.

 

Aynı görevi yapan ve sadece görev alanları farklı olan, İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk kuvvetlerine mensup iki iç güvenlik kurum personelinden Jandarma Genel Komutanlığına bağlı personelin 926 sayılı yasadaki emekliliğe esas ek göstergesinin 3600, Emniyet Teşkilatına bağlı personelin 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabii olup, emekliliğe esas ek göstergesinin 2200 olması sebebiyle, emeklilik aylığında maaş farkı ve dolayısıyla da Emniyet Personelinin ücret yönünden mağduriyet yaşaması da ek göstergelerdeki bu farklılıktan kaynaklanmaktadır.

 

Anayasanın ? Ücrette Adalet Sağlanması? başlıklı 55/1 maddesinde ücret emeğin karşılığıdır. Devlet, çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır denmek suretiyle devletin yurttaşlarının maddi ve manevi varlığının gelişmesi için sınırlar getirilemeyeceği, vatandaşlarının devlet organları ve idare makamları nezdinde tüm işlerinde eşit davranılacağı ve yapılan işe uygun ücret ödenmesi gerektiği anayasal bir hak olarak tanımlanmıştır.

 

Madde gereğince eşit işe eşit ücret ilkesi göz önüne alınarak, aynı nitelikte iş yapan iki farklı kurum personeli arasında görevde ve emeklilikte ücret adaletsizliğinin giderilmesi gerekmektedir.

 

POLİS memurlarının en önemli sorunlarından birisi emekli olduklarında alacakları düşük maaşlardır bu görevde çalışan memurların ek göstergeleri 2200?dür. Emekli olduklarında 2200 ek gösterge üzerinden maaş ve ikramiyeleri hesaplanmaktadır.. Polis memurları, gerek meslek yüksekokulu gerek üniversite mezunu olarak ve hatta master ve doktora yapmış dahi olsalar ve I. Derece olsalar dahi, ek göstergeleri 2200 olduğundan, çalışırken aldıkları ücretle, emekli oldukları zaman alacakları ücret arasında çok büyük farklılıklar yaşanmaktadır.

 

Bu durum ise, polis memurlarının ek göstergelerinin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için, polis memurlarının çalışırken ve emekli olduğunda ek göstergelerinin 3600 olması ve mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

 

1. Sınıf Emniyet Müdürü halen 3600 gösterge rakamı ile emekli olmakta ve aylık ele geçen maaş yaklaşık 2.400 veya TL`dir. (Ankara, İstanbul, İzmir Em. Müdürlüğü, Genel Müdür Yrd. Teftiş Kur. Bşk. vb. görevlerde bulunanlar ile 4300 gösterge rakamı ile emekli olanlar hariç.) En üst dereceden emekli olan 30 yıllık bir polis memuru 2200 gösterge rakamı ile emekli olmakta ve aylık ele geçen maaş yaklaşık 1.800TL`dir. Görüldüğü üzere emekli olan diğer devlet memurları arasında en düşük gösterge rakamı ile maaş alanlar emniyet teşkilatı mensuplarıdır.

 

Amacmız,Türk Polis teşkilarımız ile diğer aynı statüdeki Kurumlarımızın,özlük haklar ile,sosyal haklar ve çalışma şartları bakımından en iyi şartlara kavuşmadır..

 

Saygılarımla..

 

Turan YAZAN

 

BİLGİLENDİRME NOTU:  25 Mayıs 2015 Pazartesi 01:26 köşe yazımız yayınlanmış olup,teknik aksaklık yüzünbden silinmiştir..Rakamlar o tarih itibaridir..