ATİLLA SAMAT


GENÇLERİN İNTERNETTEKİ HIZI


 

Yeşilay`ın uluslararası hakemli akademik dergisi Addicta`da yer alan araştırmaya göre, Türkiye`de 12- 18 yaş grubu gençlerin yüzde 3,6`sı internet ve teknoloji bağımlısı, yüzde 21,8`i ise bağımlılık sınırında.

İçinde bulunduğumuz sosyal yaşamın gerekliliği olan internet hayatımızı kolaylaştırdığı kadar çirkin bir hale sokmakta. Adamın biri bir gün köy meydanına iner ve telaşlı bir şekilde ey ahali kıyamet kopuyor alamet gördüm der. Ahali bir merak hayırdır ne gördün böyle derler. Adam gelen traktörü gösterir işte bunu gördüm der. Ya bunda ne var bu bir traktör ve buna benzer nice araçlar var derler. Adam derki yook yok bunda küçük tekerler ön olmuş büyükler arka olmuş. Yani internetteki tik tok lar youtuberler gençlerin öyle aklını yıkıyor ve aşılama yapıyorki asırlardır gelen örf adet saygı bir anda asimilasyona uğrayarak her gün yeni bir akım başlıyor. Tabiki gençler geleceğin teminatı bunun için okuyorlar kendilerini geliştiriyorlar. Burada yanlış giden bir şeyler var. Bazı  Tv dizileri ve akım dedikleri saçmalıklar yetişmekte olan tertemiz beyinleri farklı yerlere yönlendiriyor. Burada ailelere de düşen bir çok şeyler var. Çocuğum fenomen olsun tıklansın diye 3 yaşındaki 5 yaşındaki çocuklara bir takım komiklikler yada farklı şeyler yaptırıyorlar. Sonrasında büyüyen çocuk genç biri olduğunda ucu açık yanlışlara sapabiliyor. Bunun en başında gelen çalışmadan emek vermeden para kazanma yolları. Sonrasında bire bir ilişkiler bitiyor bir oda sessizlik ve internet dünyası başlıyor.

Atatürk gençliği bu değil bence. Asımın da nesli bu değil. İnternetle  kolaylaşan hayatımızı  zararına değil faydalanarak zararsız bir şekilde kullanmalıyız. O yüzden internet gençliğinden ön teker olursa biraz sıkıntılı günler bizi bekliyor. Bağımlılık çağımızın en önemli sorunlarından birisidir. İnternet bağımlılığı da tıpkı diğer bağımlılıklar gibi çocuk, genç, kadın, erkek her yaşta insanın ruh sağlığını etkilemektedir. Günümüzde internet kullanımının yaygınlaşması, internete girme yaşının okul öncesi dönemlere kadar düşmesine neden olmuştur. İnternet kullanım süresi günde 2 saati aştığında ruhsal sağlık sorunları ortaya çıkmaktadır.

Gençlerimiz internetteki hızını düşürüp daha verimli sağlıklı bir ön ayak olmalarını temenni ediyorum. Sağlıcakla kalın