TURAN YAZAN


`Gece Kartalları`(Bekçiler) güven veriyor..


İstanbul Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 2 yıl önce göreve başlayan ve "Gece Kartalları" adı verilen bekçiler, 39 ilçedeki mahallelerde başarıyla çalışmaya devam ediyor.Her bekçi devriyesinin kendi bölgesi var. 2 veya 3?erli gruplar halinde akşam 7 ile sabah 7 arasında çalışıyorlar. Bir gün çalışıp bir gün dinleniyorlar. Günde ortalama 8-10 kilometre yürüyorlar. Üzerlerindeki GPS cihazından günlük faaliyetleri takip ediliyor, Polnet?e entegre tabletleri var. En çok suç kaydı olan bölgelerdeler. İstatistikler bekçilerin görev yaptığı bölgelerde suç oranında belirgin bir azalma olduğunu gösteriyor..

Son yıllarda emniyet tekilatı bünyesinde göreve başlatılan çarşı ve mahalle bekçileri, vatandaşın huzur ve güvenliği aiçin gözünü kırpmadn çarşı-pazar, hastane ve mahallelerde nöbet tutarak olağanüstü hallerde destek ekip olarak her noktada görevlendirilmektedir. Asayiş, terör, narkotik suçlarıyla ilgili önleyici kuvvet olarak görev yapmaktadırlar.

Özel harekat polisi tarafından verilen eğitimlerle bekçiler, spor kondisyon, silah mekaniği, atış disiplini, gece ve gündüz atışı gece ve gündüz silahlı olaylara müdahale, araç ve şahıs durdurma-arama, önlem geliştirme ve kişisel güvenlik tedbirleri gibi birçok olanda bilgiyle donatılıp gece19,00-07,00 arası mesai yaparak suç oranlarında gözle görülür bir azalışın sağlanmasına katkı koymuşlardır..

Bekçiler göreve  başladıktan sonra gasp, yankesicilik, oto hırsızlığı, kapkaç olaylarının sayısı azalırken, mal varlığına karşı işlenen olayların aydınlatılma oranı artmıştır..

2017?nin sonunda hizmete başlayan Gece Kartalları 2019?un ilk altı ayına kadar 220 bin 209 olaya müdahale etti. 13 milyon 536 bin kişiye GBT sorgulaması yapılırken 987 bin 995 araç da kontrolden geçti. Ayrıca bin 592 hırsız, toplam 12 bin 125 uyuşturucu suçlusu hakkında işlem yapıldı. 2 bin 771 ruhsatsız silah ele geçirildi..

"Bekçi önleyici polisin yetkilerinin tamamına yakınına sahip"
Bekçilerin görev tanımlarına ilişkin bilgi paylaşan Çalışkan, bekçilerin önleyici polisin yetkilerinin tamamına yakınına sahip olduğunun altını çizdi.

Gece boyunca suçlu peşinde koşan bekçiler,Suçluları kartal gözü ile takip ediyor..
Girilemeyen ve gezmedikleri cadde ve sokak yok,sokaklar artık daha Güvenli,Hırsızlık ve diğer suçlarda azalma gözlenirken
halkında daha huzurlu ve güvende olması,Gece kartallarına olan memnuniyetini ve sevgisini dahada arttırıyor..
Yapılan başarılı çalışmalardan halkında memnun olduğunu ifade etmem gerekir..