ATİLLA SAMAT


ÜÇ DEĞİŞİK ELMA


 

KIZIL ELMA

Kızıl Elma, Türk mitolojisinde Türkler ve de özellikle Oğuz Türkleri için üzerinde düşünüldükçe uzaklaşan ancak uzaklaştığı oranda cazibesi artan ülküler veya düşleri simgeleyen bir ifadedir. Türk milliyetçiliğinin önemli sembollerinden birisi olan Kızıl Elma imgesi, Türk devletleri için bir hedefi ve amacı simgeler. Ulaşılması gereken bir yeri, fethedilmesi gereken bir beldeyi ifade ettiği gibi kimi zaman bir devlet kurma idealini, kimi zaman cihan hâkimiyeti idealini, kimi zaman da Türk birliği idealini ifade etmiştir. Kızıl Elma imgesinin tam olarak ne zaman, nerede ve nasıl ortaya çıktığı bilinmemekle birlikte yaygın anlayış, Osmanlı ile birlikte tarihe ve edebiyata mal olduğu, Osmanlılar döneminde özellikle Batı memleketlerine doğru yürütülen cihadın bir sembolü olduğu yönündedir. Kızıl Elma ülküsü özellikle yeniçeriler arasında yaygınlaştırılmış ve onların savaşma azmini yüksek tutmak için kullanılmış; Ziya Gökalp, bu imgeyi Turan Ülküsü ile birleştirerek ona yeni bir anlam kazandırmıştır.

MEYVE  ELMA

En çok tüketilen meyvelerden biri elmadır. Özellikle cilde ve cilt güzelliğine iyi geldiği bilinir. C vitamini deposu olan elmanın diğer meyveler gibi faydaları büyüktür. Aynı zamanda spor yapanlar için ya da diyet programı uygulayanlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Elma sadece cilde değil aynı zamanda uykusuzluk problemi yaşayanlara da iyi gelir. Elma bir vitamin deposu niteliğindedir. İçerisinde bol miktarda vitamin vardır. Aynı zamanda en çok tüketilen meyve dediğimizde akla ilk gelen meyveler arasında yer alır. Sonbahar ve kış mevsimlerinde tüketilen elma sağlık açısından çok değerli bir besin kaynağıdır.

AHLAKSIZ ELMA

Amerikan kanalı FOX TV`de yayınlanan `Yasak Elma` adlı dizideki ahlaksızlıklar diz boyu... Toplum ahlakını adeta dinamitleyen dizide seyirciye aktarılan entrikalar ve kirli ilişkiler ile milli ve manevi değerler ayaklar altına alınarak bilinçaltı operasyon çekiliyor. Son dönemlerde yeni dizi sezonunun başlamasıyla beraber, FOX?un dizileri başta olmak üzere bazı dizilerdeki ahlaksız sahneler tepki görmeye devam ediyor. Gayrimeşru ilişkilerin özendirilmesi, sebepsiz yere boşanmalar ve aile, sokak kavgalarının ön planda olduğu skandal sahnelerin yayınlandığı diziler ve programlar, toplumun ahlaki yapısına dinamit yerleştirmeye devam ediyor. Dizilerdeki rol modellerin çocuklar ve gençler tarafından örnek alınmaktadır. Gayri ahlaki ilişkiler içeren bu dizilerin toplum üzerindeki olumsuz etkileri maalesef gün geçtikçe artıyor. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu olumsuz etkilerden korumak hepimizin görevidir. Dizilerde sergilenen kötü aile örnekleri ve ilişkiler aile yapımızı, çocuklarımızın ve gençlerimizin ahlak anlayışını bozuyor İnançlarımıza uymayan, geleneğimizle kültürümüzle bağdaşmayan bu dizilerdeki rol modeller maalesef çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından rol model olarak alınıyor. Aile içinde boşanmaların arttığı bir dönemde kötü aile örnekleri ve ilişkilerin izletilmesi aile yapımızı dinamitlemektir. Ailelerin, anne ve babaların bu konuda çok dikkatli davranması gerekir. İzlenilecek programlar konusunda seçici olunmalı ve televizyonun dışında ailenin ortak vakit geçireceği farklı alternatifler üretilmelidir. Yapımcıların ve yayıncıların da işlerini yaparken gençlerimizi hedef alan yayınlarda çok daha dikkatli olmaları gerekir. Dizilerin ve tv programlarının özellikle çocukların ve gençlerin karakterindeki etkileri bilinen bir gerçektir. Onlara olumlu örnek alabilecekleri karakterler sunma yerine yalan söylemeyi normal sayan, insanları aldatan, gayri ahlaki ilişkiler içinde yaşayan modeller sunmak kendi ellerimizle geleceğimizi karartmaktır.