NEBAHAT ÜNAL


SAĞLIĞIMIZIN DEĞERİNİ BİLELİM


     Gündemden düşmeyen Günümüzün en önemli konusu olup Dünya sağlığını ilgilendiren COVID-19 Korona virüsü ile ilgili normalleşme ve ileride bizi neler bekliyor konusuna değinmek istiyorum.

     Çin`den başlayarak kısa bir süre içerisinde tüm dünyada birçok insanı etkileyen Corona Virüs (COVID-19) bulaşma yolu olarak en hızlı ve kontrolü en zor olan, solunum yolu ile bulaşan bir virüs olduğunu artık hepimiz biliyoruz. Küresel düzeyde hızla yayılım gösteren korona virüsü nedeniyle, kamu sağlığına yönelik, en önemli ve temel koruma yöntemi, bireylerin genel hijyen kurallarına azami özen göstermesidir. Bu nedenle gerek kamunun bireysel hijyen kurallarına özen göstermesi gerekse de Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca`nın ve Bilim Kurulunun aldığı yüksek önleyici ve koruyucu tedbirler sayesinde başarı sağlanarak, gelişmiş ülkelerin çoğunda korona virüsü vakası hızla artış gösterirken, ülkemizde henüz tanı konmuş bir COVİD-19 vakası bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığımız ve ilgili kurumlar tarafından alınan özellikle hava alanlarında ve sınır noktalarında önlemlerin en üst seviyeye çıkartılmış olması, yine alınan önlemler kapsamında İran, İtalya ve Çin`e uçuşların iptal edilmiş olması, virüsün Türkiye`ye ulaşıp ulaşmadığı konusunda düzenli olarak yapılan bilgilendirme tedbirleri ve alınan yüksek önlemler neticesinde Türkiye en korunaklı ülkelerden birisidir. Kriz sonrasında "yeni normal" bizi bekliyor İşin karmaşık tarafı, iki toplumun asla aynı olmaması ve o toplumu oluşturan birey, aile, kavim, hükümet ve şirketlerin birbirlerinden çok farklı olması. Bothwell, "Tüm bu oluşumlar yeniliklere farklı hızlarda adapte olabilir ve senkronizasyon eksikliği uyuşmazlıklara yol açmaya devam eder. Bu da gelecekte `şok` hissine kadar gider" diyor.

     Evde kal çağrılarına ve yetkililerin sağlığımız için almış oldukları kurallara uyarak bu sorunu en kısa zaman da atlatacağımıza inanıyorum.

    Bu arada kendimizi gözden geçirip hem sağlığımıza daha dikkat etmemiz hem de İslami bir şekilde yaşamayı temenni ediyorum.

    Sağlıklı günlerin bizlerin ve tüm dünyanın olması dileğiyle.