UZAYLI BİTKİ’ EGE ÜNİVERSİTESİNE ULAŞTI

UZAYLI BİTKİ’ EGE ÜNİVERSİTESİNE ULAŞTI

Ege Üniversitesi Biyoloji bölümü deney ekibi, Extremophyte deney araştırmalarını sürdürüyor.

Ege Üniversitesi Biyoloji bölümü deney ekibi, Extremophyte deney araştırmalarını sürdürüyor.
Milli Uzay Programı bilim misyonları kapsamında gerçekleştirilen Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde astronotumuz Alper Gezeravcı Dünya’ya geri döndü. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında kendisi uzaya giden ilk Türk astronot ve 610. insan oldu.

‘UZAYLI BİTKİ’ ÇİMLENDİ!

Alper Gezeravcı ISS(uluslararası uzay istasyonu) içerisinde bulunduğu süre zarfında almış olduğu eğitimler sayesinde 13 deney gerçekleştirdi. Bu deneylerden birisi de Ege Üniversitesi Biyoloji bölümünden olan Extremophyte adlı Tuz Gölü’nde yetişen bir bitkinin yerçekimsiz ortamda yetiştirilme projesiydi. Schrenkiella parvula bitkisi Dünya çapında kullanılan model bir bitki olmakla beraber topraktaki tuzu ve minerali kullanarak gelişme özelliğine sahip. Deney ekibi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday Doç. Dr. Barış Uzilday ve Prof. Dr. İsmail Türkan tarafından oluşuyor. ISS’de çimlenme gösteren bitki deney ekibine ulaştı. Doç Dr. Rengin Özgür Uzilday bu bitkinin Ay ve Mars topraklarında tarıma elverişli araziler oluşturmak için öncül bitki olarak kullanılacağını belirtti. Uzun yıllar süren araştırmalar sonucunda oluşturulan projenin, heyecan verici ve gurur kaynağı olduğunu söyleyen Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday  laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini ve sonuçların bilim camiasıyla makale olarak paylaşılmasını planlıyor.
Sanayi ve Teknoloji bakanı Mehmet Fatih Kacır bu uzay misyonunun bir ilk olduğunu ancak sonuncusu olmayacağını belirtti.
YAZAR: MUSACAN KARAKUŞ