'Roman'lar için yeni 'sosyal' strateji

'Roman'lar için yeni 'sosyal' strateji

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, yeni bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlığında olduklarını kaydederek, yeni planda eğitim, istihdam, sağlık, barınma, sosyal hizmet-sosyal yardım olmak üzere 5 farklı alanda, Roman vatandaşların yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve hayat standartlarını yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi.

ANKARA (İGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından düzenlenen Roman Hakları Zirvesine katıldı.

Bakan Yanık, programda yaptığı konuşmada, roman hakları ve roman vatandaşlarla alakalı çalışmaların Bakanlığın hem sorumluluk hem de ilgi alanı olmasından dolayı son derece önemsediklerini belirtti.

Türkiye’nin, son 20 yıllık zaman diliminde pek çok alanda cumhuriyet tarihinin en belirgin sıçramalarına sahne olduğunu kaydeden Bakan Yanık, siyasi ve toplumsal anlamda devlet ve halk arasındaki mesafeler önemli ölçüde kapandığına dikkati çekerek, "Biz, yüzyıllardır birlikte yaşayan, farklı kültürlerden ve farklı etnik gruplardan insanların birbiriyle uyum içinde, birlikte yaşam becerileri geliştirdiği bir milletiz. Bu beraberliğin herkese nasip olmayan bir zenginlik olduğunun da farkındayız. Bu zenginlik bizi her zorluğa karşı dirençli ve ufku vizyonu geniş bir ülke, geniş bir toplum haline getiriyor. Bu büyük aile, aynı çatı altında çarpan bütün yürekleri coşkuyla kucaklıyor” dedi.

YENİ EYLEM PLANI HAZIRLIĞI

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak, sosyal hizmetleri organize ederken toplumsal dengeyi sağlamaya odaklı bir yöntem belirlediklerini ifade eden Bakan Yanık, toplumsal dengeyi sağlamayı önemsediklerini söyledi.

Temel çabalarının bu dengeye hizmet etmek olduğunu belirterek, "Toplumsal adaletin güçlenmesi adına her sosyal grubun ihtiyaçlarına özel sosyal politikalar geliştiriyoruz. Bu anlamda herkese eşit yakınlıktayız, buna zorundayız. Dört mevsim hayatın içinde olan, her anlarını dolu dolu yaşayan, Roman vatandaşlarımızın da yüzlerinde beliren tebessüm olmak bizim için çok kıymetli. Bu sebeple Romanlara yönelik hizmetlerimizi, en üst düzeyden bir eylem planı ile şekillendiriyoruz. 2016-2021 yıllarını kapsayan Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi ve Eylem Planlarıyla pek çok çalışma yürütüyoruz. Şimdi ise yeni bir Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı hazırlıyoruz. Bu yeni planda eğitim, istihdam, sağlık, barınma, sosyal hizmet-sosyal yardım olmak üzere 5 farklı alanda, Roman vatandaşlarımızın yaşam koşullarını iyileştirmeyi ve hayat standartlarını yükseltmeyi hedefliyoruz. Özellikle tam ve eşit sosyal katılım konusunda, toplumsal farkındalığın güçlenmesiyle önyargı ve olası dışlama eğiliminin önüne geçileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Roman vatandaşların yoğun olarak yaşadığı yerlerde Sosyal Dayanışma Merkezleri (SODAM) açtıklarını belirten Bakan Derya Yanık, önümüzdeki süreç içinde Roman vatandaşların yoğun yaşadığı yerlerde SODAM merkezleri açmaya devam edeceklerini kaydetti. 


Haber Kaynak : İGFA

Anahtar Kelimeler: 'roman'lar için yeni 'sosyal' strateji