Kart harcamalarında Hakkari ve Kars ilk sırada... Kadınlar 'temassız' tercih ediyor

Kart harcamalarında Hakkari ve Kars ilk sırada... Kadınlar

Kart harcamalarında Hakkari ve Kars ilk sırada... Kadınlar 'temassız' tercih ediyor

Kredi kartı harcama istatistiklerine göre yılın ilk dört ayında havayolu harcamaları geçen yıla oranla yüzde 342 arttı. Temassız işlemlerin en yüksek olduğu ile Hakkari olurken, Kars harcamasını arttıran birinci oldu. Alışverişlerinin yüzde 212'sini kadınlar temassız tercih etti.

İSTANBUL (İGFA) - Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), Garanti BBVA kartları ile Garanti BBVA POS’larından yapılan işlemler üzerinden gerçekleştirdiği araştırma verilerini açıkladı.

2021-2022 yıllarının Ocak-Nisan aylarını kapsayan 4 aylık döneminin kıyaslandığı çalışma; alışverişlerin en fazla arttığı sektörlerden ödeme trendlerine kadar kart kullanımındaki alışkanlıklara ışık tutuyor.

Araştırmaya göre 2022 yılının ilk 4 ayında havayolları harcamaları 2021’in aynı dönemine oranla yüzde 342’lik büyümeyle ilk sırada yer aldı. Havayollarını yüzde 220’lik artışla restoran sektörü takip ederken, üçüncü sırada yüzde 211 ile seyahat acenteleri ve taşımacılık sektörü yer aldı. Harcama alışkanlıklarındaki değişim, pandemi etkileri sonrasında açılmayla birlikte gelen değişimi de gözler önüne seriyor. Özellikle seyahat harcamalarındaki bu önemli artış, pandemi etkilerinin harcamalara nasıl yansıdığını da resmediyor.

TEMASSIZ ÖDEMELER YÜZDE 211 ARTTI… KADINLAR TEMASSIZ İŞLEMDE

Araştırmanın en dikkat çeken verilerinden biri ise pandeminin etkisiyle de hızla artan kartla temassız ödeme tercihlerinde gözlendi. Temassız ödemeler pandemi döneminde özellikle hijyen katkısı sebebi ile en çok tercih edilen ödeme alışkanlıklarından biri olmuştu, verilere göre ödemelerdeki bu alışkanlık devam ediyor.

Ocak-Nisan 2022 döneminde temassız ödemelerde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 211’lik bir büyüme kaydedildi.

Toplam alışverişler içinde temassız işlemlerin en yüksek olduğu il yüzde 48 oranla Hakkari oldu. Kadınlar temassız işlem alışverişlerini yüzde 212 arttırırken erkekler yüzde 210 arttırdı.

Normalleşme sürecinin hızlanmasıyla birlikte yaşanan AVM’lere dönüş sonrasında, yılın ilk 4 ayında e-ticaret harcamaları geçen yıla oranla yüzde 78 büyüdü.  

HARCAMALARINI EN FAZLA ARTTIRAN İLLER KARS VE EDİRNE…

Verilere göre ilk 4 ayda harcamalarını en fazla arttıran iller sınır şehirlerimiz olan Kars (yüzde 114) ve Edirne (yüzde 112) olarak sıralandı. Bu illeri sırasıyla Antalya (yüzde 90), Tekirdağ (yüzde 87), Aydın (yüzde 87), Bursa (yüzde 85), İstanbul (yüzde 81), Ankara (yüzde 80), İzmir (yüzde 79) takip etti.


Haber Kaynak : İGFA