Eski CIA Başkanı Hayden`dan skandal açıklamalar

Eski CIA Başkanı Hayden`dan skandal açıklamalar

Son dakika haberler - ABD terör devletini artık açık açık ifade etmekten çekinmiyor. Eski ABD Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) Başkanı Michael Hayden, Irak...

Washington`daki düşünce kuruluşlarından Jamestown Vakfı`nın 11`inci terör konferansında kapanış konuşmasını eski ABD Merkezi İstihbarat Dairesi () Başkanı ve eski Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) Başkanı yaptı. Hayden, toplantıdan sonra Amerika`nın Sesi`ne açıklamalarda bulundu.

"PKK DEVLETİNİ ANKARA`YA ANLATMALIYIZ"

Açıklamasında Ortadoğu`da özerk bir devletinin kurulacağı öngörüsünde bulunan Hayden, "Benim fikrimce, Irak ve Suriye olarak bildiğimiz ülkeler artık yok. Tamamen yok olmadılar ama üniter devlet kimlikleri geride kaldı. Farklı oluşumlar çıkacak ortaya; bunlardan biri de özerk Kürdistan olacak. Biz Amerikalılar olarak son savaştaki katkılarından dolayı Kürtler`e minnettarlık duyuyoruz. Bu yüzden özerk bir Kürdistan olacağını Ankara`daki dostlarımızla oturup konuşmamız, anlatmamız lazım. Türkler`e `Özerk bir Kürdistan `nin güvenliği açısından ne şartlarda sizin için kabul edilebilir olur?` diye sormalıyız. Elbette, konuşması zor bir konu ancak hiç olmazsa dürüst bir diyalog olacaktır. Bu diyalog sürecini bence hemen başlatmalıyız" dedi.

"MCMASTER`IN TÜRKİYE SÖZLERİ SÜRPRİZ OLDU"

Michael Hayden, Trump yönetiminin ulusal güvenlik danışmanı H.R. McMaster`ın, dünyada aşırıcı ideolojilerin yayılması faaliyetlerinde şimdi Türkiye`nin de büyük rol oynadığı yolundaki sözlerine şaşırdığını da belirtti. Eski CIA Başkanı, "H.R. (McMaster) bunu neden söyledi bilmiyorum. Katar ve Türkiye`yi radikal ideolojilerin kaynağı olarak gösterdi. McMaster`ın değerlendirmesini eleştirmeden önce, bunları neden söylediğini öğrenmek isterim. Ama şunu diyebilirim ki, bu sözleri benim için biraz sürpriz oldu" diye konuştu.

AMERİKA`YA SURİYE ELEŞTİRİSİ

Hayden`ın, Jamestown Vakfı`nın 11`inci terör konferansındaki kapanış konuşmasının gündeminde Amerika`nın Suriye politikası vardı. Hayden yaklaşık dört yıl önce yaptığı değerlendirmenin doğru çıktığını savundu:

"Suriye`nin geleceği için en iyi seçeneğin Esad`ın kazanması olduğunu söylemem rahatsızlık yaratmıştı. Ancak aslında dediğim şuydu; `Eğer sahadaki gerçekleri ve yaşananları değiştirmeye istekli değilsek, sadece üç olasılıktan bahsedebiliriz. Biri IŞİD`in kazanması. Diğeri hiç kimsenin kazanmaması, ki bunun düşüncesi bile korkunç. Üçüncüsü de Esa`ın kazanması. Yani çıkabilecek en iyi sonuç hükümetin ayakta kalması ve Esad`ın iktidarının sürmesiydi. Ve tahmin edin ne oldu? Esad ayakta kaldı ve hükümet hala iktidarda" diyen Hayden, bundan sonraki çözüm sürecinde Amerika`nın hala bir politika belirlememiş olmasını da eleştirdi.

"Korkarım IŞİD sonrası Suriye ve Irak`ta siyasi çözümü sessizce ve kolayca Rusya Federasyonu`nun ellerine bıraktık. İki hafta kadar önce Soçi`de olanı gördük. Türkiye, İran ve Suriye liderleri Vladimir Putin ile görüşmek için Soçi`ye gitti. Bence bundan iyi bir şey çıkmaz. Siyasi düzeyde istikrarlı bir çözüm yaratabileceğini sanmıyorum" ifadelerini kullanan Hayden, Pazartesi günü açıklanacak ulusal güvenlik stratejisinde `IŞİD`ı yendikten sonra niyetimiz şu` şeklinde bir iki cümle görmek istediğini ancak böyle bir şey görmediğini öne sürdü.

Kaynak: SABAH.COM.TR



Anahtar Kelimeler: Michael Hayden CIA PKK Türkiye