EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

İngiltere?de döner kebap endişesi

İngiltere?de döner kebap endişesi

Avrupa Parlamentosu Gıda Komitesi?nin dondurulmuş dönerde katkı maddesi olarak kullanılan fosfatın yasaklamak istemesi İngiltere`de de tartışma konusu...

Avrupa`da üretiminde kullanılan katkı maddesi fosfatın yasaklanması talebine `deki Türk dönerciler tepki gösterdi.

"DÖNER SEKTÖRÜ HEDEF ALINDI"

Bu girişimin dönere yönelik bir kasıt olduğunu savunan Türk işletmeciler, Avrupa genelinde 200 binden fazla kişiye istihdam sağlayan sektörün hedef alındığını düşünüyorlar.

Döner üretiminde fosfatın kendileri için çok önemli olmadığını vurgulayan işletmeciler, fosfat olmadan da döner yileceklerini, sadece gündem yaratıldığını söylüyor.

KONU YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Almanya Döner Üreticileri Birliği Başkanı Kenan Koyuncu ise, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ``Avrupa Parlamentosu`nun alacağı bu karar, Avrupa genelindeki döner kebap sektörünün ölüm fermanı olur`` diye ifade etti.

Kaplan, yaptığı açıklamada, dönerde kullanılan fosfat maddesiyle ilgili konunun yeni olmadığını, iki yıl önce iki milletvekilinin AP`ye önerge verdiğini hatırlatarak, şimdi konunun yeniden gündeme getirildiğini belirtti.

ANLAŞMAZLIK STRAZBURG`DA BELLİ OLACAK

Avrupa Parlamentosu (AP) Gıda Komitesi, dönerde gıda katkı maddesi fosfatın yasaklanmasına ilişkin teklifi görüşmüştü. AP üyeleri, fosfatın kalp sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle döner ve kebaplarda kullanımının yasaklanmasını istemişti. `deki AP`de yapılan oylamada, düzenleme 22`ye karşı 32 oyla kabul edilirken, teklifin yasalaşabilmesi için AP Genel Kurulu`nda da oylanması gerekiyor.

Söz konusu anlaşmazlığın, Strazburg`da 11-14 Aralık`ta yapılacak oylamada sonuçlanması bekleniyor. AP Genel Kurulu mutlak çoğunlukla karşı çıkarsa, düzenleme bloke edilmiş oluyor.

Avrupa Birliği (AB) kuralları et ürünlerinde fosfat kullanımına genel olarak izin vermiyor. Ancak etin lezzetini ve suyunu korumak için çeşitli istisnai durumlarda söz konusu maddeler kullanılabiliyor.

FOSFAT ZARARLI MI?

2012`de yapılan bilimsel bir inceleme, gıda katkı maddeleri olarak kullanıldığında fosfatların ve kalp hastalığının muhtemel bir bağlantı olduğunu ileri sürdü ancak elde edilen kanıtların kesin sonuç vermediği belirtildi. AB gıda kurallarına göre fosfat katkı maddesinin kullanımını normalde yasak ancak bazı istisnalar bulunuyor.

Alpaslan Düven / Londra

Kaynak: SABAH.COM.TR



Anahtar Kelimeler: İngiltere Brüksel Londra döner

Almanya, Türkiye ile organik ticaretini geliştirmek istiyor

İsmail Şapçı: "Gıda İhtisas OSB kurmaya zaman var"

Ferrero Grubu, hedeflerine ulaşma yolunda önemli ilerleme kaydetti

Tarım sektörü de ilk çeyrekte büyüdü

'Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'da ilk çeyrek belli oldu

Nilüfer Çevikel: "İki ülke arasında kalıcı ve güçlü bir köprü kurulacak"

Ekonomik güven endeksi 98,2 oldu

ZF, yeni nesil teknolojileri ile Busworld Türkiye 2024 Fuarı’nda

Geleceği “sürdürülebilirlik” kavramının uygulanması şekillendiecek

Kripto varlıklara ayar geliyor

E-ticaret büyümeye devam edecek

İhracatta Almanya, ithalatta Çin ilk sırada

TÜRKONFED’in gündemini ekonomi ve eğitim belirledi

Tekstil sektörü Bursa'da buluştu

TÜSİAD dönüşümü hızlandırıyor!