Egitim iletisiminde sosyal medya kullanmak velileri rahatsız edebilir

Egitim iletisiminde sosyal medya kullanmak velileri rahatsız edebilir

Veli portalı veya herhangi bir iletişim uygulaması olmayan okullar ve öğretmenler, sıklıkla yaygın sosyal medya araçları veya anlık iletişim uygulamaları üzerinden öğretmen-veli iletişimini yürütmeye çalışıyor.

Eğitimde Öğretmen-Veli iletişimi temel bir ihtiyaç. Veliler çocuklarının gün içerisinde okulda neler yaptığını merak ederken, öğretmenler de okul gündemini velilerine hızlı ve kolay şekilde ulaştırmanın yollarını arıyor. Bazı okullar ve özellikle okul öncesi eğitim kurumları, öğrencilerin okul içerisindeki aktivitelerine ait fotoğraf veya videoları sosyal medya araçlarındaki tanıtım sayfalarında yayınlıyor. Burada amaç sadece çocukların gün içerisindeki aktivitelerini velilere göstermek olsa bile sosyal medya kullanımı konusunda hassas olan velilerin çekince ve itirazlarını dikkate almak gerekiyor. Öğretmen-Veli İletişim Uygulaması Classloom`un kurucusu Özlem Turhan Amerika ve Avrupa ülkelerindeki öğretmen ve velilerin, çocukların fotoğraflarının sosyal medyada yayınlaması konusunda çok daha hassas davrandıklarını ve özel yazılı izin almadan bu şekilde umuma açık paylaşımların kesinlikle yasak olduğunu; ülkemizde ise bu anlayışın henüz tam gelişmediğini kaydetti.

Öğretmen ve veli özel hayatlarının kapılarını birbirine açmak durumunda kalıyor

Öğretmen ve velilerin; kendi kişisel hayatlarının ve hayat görüşlerinin birer yansıması haline gelen sosyal medya uygulamalarını, okul iletişimi için kullanmalarının aynı zamanda öğretmen ve velilerin özel hayatlarının kapısını birbirlerine açmaları anlamına da geldiğini dile getiren Özlem Turhan, Kapalı bir grup kurulsa bile bu gruba kendi kişisel profilinizle üye olduğunuz için profilinizin en azından bir kısmını diğer velilere ve öğretmenlere açmak durumunda kalıyorsunuz. Böylelikle özel hayatınızı ve kişisel alanınızı korumanız güçleşiyor dedi.