BioNTech aşısı ile ilgili endişe uyandıran araştırma tartışma

BioNTech aşısı ile ilgili endişe uyandıran araştırma tartışma

BioNTech aşısı ile ilgili endişe uyandıran araştırma tartışma konusu oldu: İki doz aşının koruyuculuğu kısa sürede yüzde 47`nin altına düşüyor

Dünya koronavirüsle mücadeleye devam ederken, çıkan yeni varyantlar sonrası kullanılan aşıların etkinlik oranları da tekrar tartışma konusu. Dünyaca ünlü tıp dergisi The Lancet`ta yayınlanan bir makale BioNTech aşısının etkinlik oranının 6 ay içinde yüzde 50`nin altına düştüğünü ortaya koydu. 2 doz aşı olduktan sonra koruyuculuk oranının yüzde 47`ye kadar düştüğünü belirten bilim insanları, ikinci doz aşıdan 6 ile 7 ay sonra üçüncü doz destekleyici aşı yaptırmanın önemine vurgu yapıyor.

 

Koronavirüse karşı geliştirilen ve mRNA tekniğini kullanan BioNTech- Pfizer aşısının etkinlik oranının 6 ay içerisinde yüzde 50`nin altına düştüğü, bağışıklık sistemini güçlendirmek için ileride ekstra doz gerekebileceği kaydedildi.

KORUYUCULUK ORANI YÜZDE 88`DEN YÜZDE 47`E DÜŞTÜ

Euronews`te yer alan habere göre, The Lancet`te, BioNTech-Pfizer aşısını 2 doz olduktan sonra koruyuculuk oranının yüzde 88`den yüzde 47`ye düştüğü kaydedildi. Söz konusu aşının delta ve benzeri yeni varyantlara karşı etkili olduğu belirtilirken, hastaneye yatma ve koronavirüsten ölüm riskini de yüzde 90`ın üzerinde azalttığı ifade edildi.

 

VARYANTLARA KARŞI KORUMA ORANI YÜZDE 67`LERE DÜŞTÜ

Aşı, 2 doz alındıktan sonra delta varyantına karşı ilk ay yüzde 93 koruma sağlarken, 4 ay sonra bu oranın yüzde 53`e gerilediği görüldü. Diğer yeni çıkan varyantlara karşı aşının koruma oranınınsa yüzde 97`lerden 67`lere düştüğü belirtildi.

YÜZDELERDEKİ DÜŞÜŞ AŞININ ETKİNLİĞİNİN AZALMASI KAYNAKLI

Pfizer ve Kaiser Permanente`nin araştırma görevlileri tarafından yapılan çalışma, aşının geliştirildiği Aralık 2020`den bu yana 3.4 milyon kişinin elektronik verileri dikkate alınarak hazırlandı. Araştırmacılar yüzdelerdeki düşüşün daha bulaşıcı varyantlardan kaynaklanmadığını, aşının etkinliğinin azalmasına bağlı olduğunu kaydetti.

"EN GEÇ 7 AY SONRA ÜÇÜNCÜ DOZ YAPTIRILMALI"

Araştırmayı yürüten bilim insanları, ikinci doz aşıdan 6 ile 7 ay sonra üçüncü doz destekleyici aşı olmanın koronavirüs ve onun varyantlarına karşı korumayı güçlendirdiğini ifade ediyor.

3. DOZ AŞIDA 5 YAN ETKİ GÖRÜLEBİLİR

İngiltere`de yapılan bir araştırma Türkiye`de de kullanılan Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının 3. dozunda en yaygın görülen 5 yan etkiyi ortaya koydu. Araştırmaya göre; Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının üçüncü dozunu alan kişilerde kolda ağrı, halsizlik, kas ağrısı, yorgunluk ve baş ağrısı gibi yan etkiler görülüyor.

BioNTech aşısı ile ilgili endişe uyandıran araştırma tartışma konusu oldu: İki doz aşının koruyuculuğu kısa sürede yüzde 47`nin altına düşüyor


Anahtar Kelimeler: