EKONOMİ

EKONOMİ Haberleri

HEDEF DÜNYADA İLK 5?E GİRMEK

HEDEF DÜNYADA İLK 5?E GİRMEK

2023 hedefleri doğrultusunda gıda alanında büyümeye devam ettiklerini belirten Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, ?Hedefimiz dünyanın en büyük...

2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın en büyük 5 tarım ülkesi olmak için çalışmalarına devam ederken, gıda şirketleri de bu hedefe ulaşmak için seferberlik başlattı. Torku`yu da bu çerçevede dünyanın dört bir tarafındaki pazarlarla buluşturmayı hedeflediklerini belirten Şeker Yönetim Kurulu Başkanı , "Hedefimiz dünyanın en büyük 5 gıda şirketlerinden biri olmak. Bu önemli ve gerçekleştirilebilir bir hedef. Eğer Türkiye, 2023`te dünyanın en büyük beş tarım ekonomisinden biri olacaksa ki olacak ve olmalı, Türkiye`nin tarımsal üretimini yaklaşık 3 kat artırmamız gerekiyor" dedi.

KAPASİTENİN 4 KATI AY ÇİÇEĞİ ÜRETİMİ
Konya Şeker olarak hedeflerin gerçekleştirilmesi için birçok çalışma gerçekleştirdiklerinin altını çizen Konuk, "2010`da sadece 50 bin ton ayçiçeği üretimi olan Konya`da 150 bin ton üretim kapasiteli bir ham yağ fabrikası kurduk. Bu yatırımı yapmadan önce yaklaşık 4 yıl onlarca ayçiçeği tohumunun deneme üretimlerini önce deneme tarlalarımızda sonra çiftçi şartlarında yaptık. Bu yatırımı yapar yapmaz Konya`daki ayçiçeği üretimi önce sıçrama boyutunda arttı şimdi ise bizim fabrikamızın kapasitesinin neredeyse 4 katı ayçiçeği üretiliyor ve Konya il bazında Türkiye`de en çok üretimin yapıldığı il oldu" diye konuştu.

İHRACAT 14 YILDA 4.5 KAT ARTTI
?Bu sene ki tahmini rekolte 400 bin ton civarında olduğunu aktaran Konuk, bu rakamın yatırım kararını alındıktan sonra üretimin yaklaşık 8 katı olduğunu söyledi. Terör ve darbe girişimlerine rağmen Türkiye`yi hiç kimsenin yolundan döndüremeyeceğini belirten Konuk, şöyle konuştu: "Kim ne yaparsa yapsın, Türkiye büyümenin, kalkınmanın, tadını aldı. Çıkış yolunu keşfetti. Hiçbir zorluk, hiçbir oyun, hiçbir kumpas, hiçbir tezgâh Türkiye`yi yolundan döndüremez. Türkiye`nin etrafında kenetlenebileceği bir lideri var ve o lider daha güçlü, daha itibarlı, daha müreffeh, daha kudretli bir Türkiye için hiçbir riski almaktan çekinmiyor. Kararlı bir şekilde ülkemizi milletimizi 2023 hedeflerine taşıyor. O yolu açıyor biz de o hedeflere yürüyoruz. Türkiye`nin o `vur ensesine al ağzından lokmayı` dönemi kapanalı çok oldu. Türkiye artık güçlü ve üreten bir ekonomiye sahip. Biz olumsuzluklara değil fırsatlara odaklanacağız. Bir kapı kapanırsa başka kapıları açmanın yolunu bulacağız. Dış pazarlara adım attık, kendimize yer edindik. Bunun sonucunda, ihracatımızı son 14 yılda 4.5 kat arttırdık. Şimdi hedefimiz 500 milyar dolar ihracat."

2017 YATIRIM VE BÜYÜMEYLE GEÇTİ
2017`yi iki kelime ile özetleyen Konuk, sözlerini şöyle sürdürüdü: "Bizim için 2017 yatırım ve büyümeyle geçti. Biz yıla üç tane yeni yatırımımızı peş peşe hizmete alarak başladık. Bunlar sırasıyla meyve suyu, sirke ve pekmez üretim tesisi, un fabrikası ve bulgur fabrikası idi. Bu üretim tesislerinin de üretime başlamasıyla hem tarımsal ürün alımımızı arttırdık hem de rafa çıkan ürün sayımıza yenilerini ekledik. Özellikle ülkemizdeki et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünleri pazarında her iki pazarında büyümesini katlayan bir performans sergiledik. Kısaca hem üretimde hem pazarda büyüdük dolasıyla üreticilerimizin üretimini de büyüttük. 2018 bizim için 2023`e giden ve daha ötesine giden yolda bir basmaktır. Biz 2018 yılında da Torku markasıyla yola çıktığımız 2007 yılından bu yana gösterdiğimiz performansı bir kere daha tekrarlayacağımızı yani faal olduğumuz pazarlarda pazar ortalamasının üzerinde ve ağırlıklı olarak 2 katı civarında büyümeyi hedefliyoruz."



Anahtar Kelimeler: Konya Türkiye Recep Konuk